Από εισαγγελικό μικροσκόπιο αναμένεται να περάσουν όλες οι ιδιωτικές εταιρείες-τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος που λειτουργούν στη χώρα μας μετά τη χθεσινή υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα του Συνηγόρου του Καταναλωτή σε βάρος εταιρείας που λειτουργούσε τράπεζα βλαστοκυττάρων.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών, την αναφορά κατέθεσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγο- ρίτης, σε βάρος της εταιρείας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Stem-Health Hellas», που λειτουργούσε τράπεζα βλαστοκυττάρων, καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Πρόκειται για υπόθεση που απασχολεί ήδη τη Δικαιοσύνη μετά το… κανόνι της εταιρείας και το ενημερωτικό mail περί «άμεσου κινδύνου καταστροφής των βλαστικών κυττάρων», που είχαν εμπιστευτεί 30.000 γονείς για τη φύλαξη του γενετικού υλικού των παιδιών τους.

Η αποκάλυψη αυτή είχε προκαλέσει ανασφάλεια σε χιλιάδες οικογένειες που φυλάσσουν στην εν λόγω εταιρεία τα πολύτιμα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους, φύλαξη για την οποία κατέβαλαν από 1.600 έως 3.000 ευρώ η καθεμία.

Ads

Μεγάλος αριθμός γονέων που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία προσέφυγαν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, με αποτέλεσμα ο Λευτέρης Ζαγορίτης να προχωρήσει στην υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος της «Stem-Health Hellas».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ζητεί παράλληλα να διερευνηθεί από τους εισαγγελείς αν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών κατά τη συλλογή, τη συντήρηση και τη διαφύλαξη αναντικατάστατου βιολογικού υλικού με αξιόπιστες διαδικασίες, καθώς και το ζήτημα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών-καταναλωτών.

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Λευτέρη Ζαγορίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η σχετική έρευνα αναμένεται να επεκταθεί στις περισσότερες από 15 λειτουργούσες ιδιωτικές εταιρείες-τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος που δραστηριοποιούνται στον χώρο και οι οποίες φέρονται να μη διαθέτουν άδεια.

Το φαινόμενο με τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων βρισκόταν σε άνθηση στην Ελλάδα τα χρόνια πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Είναι ενδεικτικό πως την περίοδο 2008  – 2010, το 50% των ιδιωτικών τραπεζών στην Ευρώπη είχε έδρα στην Ελλάδα.

Νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους υπήρχε, αλλά όπως φαίνεται ουδέποτε εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση έως σήμερα. Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Καραμπίνης, είχε δηλώσει στην Εφημερίδα των Συντακτών πως όλες οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων λειτουργούν παράτυπα εδώ και μια δεκα.