Νέα θερμά επεισόδια στον πολιτικό πόλεμο για το Noor 1 προοιωνίζεται η διαβίβαση – αμελητί – στη Βουλή των καταγγελιών του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη και του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και η χθεσινή σφοδρή, κοινοβουλευτική σύγκρουση μεταξύ Πάνου Καμμένου και Αδωνι Γεωργιάδη.

Ads

Σε πρώτο πλάνο, μετά τα όσα είπε ο υπουργός Αμυνας στη Βουλή, έρχονται οι καταγγελίες για στενές σχέσεις της ΝΔ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι ο ισοβίτης Γιαννουσάκης είχε δηλώσει πως φοβόταν για τη ζωή του  εάν αποκάλυπτε όσα γνώριζε για τον ρόλο του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση Noor 1. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ίδιος ο εφοπλιστής κλιμάκωσε την επίθεση του όταν η οικονομική αστυνομία μπήκε για έρευνα στις εταιρείες του. Απαντώντας στις κατηγορίες που του προσάπτει η αντιπολίτευση για τις επικοινωνίες του με τον Γιαννουσάκη ο Πάνος Καμμένος είπε πως ενήργησε «για μια υπόθεση εθνικής ασφάλειας της χώρας, ενήργησε γιατί είχε υποχρέωση αυτό να πράξει διότι το θέμα δεν ήταν μόνο ποινικό αλλά πολιτικό και κοινωνικό».

Οι καταγγελίες Καμμένου

Σε ο,τι αφορά τις σχέσεις ΝΔ – Μαρινάκη ο υπουργός Αμυνας είπε χαρακτηριστικά ότι «για πρώτη φορά από την εποχή του Κοσκωτά, έχουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να ταυτίζεται με έναν πολίτη, έναν επιχειρηματία – έναν επιχειρηματία  που έχει εκκρεμείς υποθέσεις με τη δικαιοσύνη».

Ads

Ειδικά, δε, για  την υπόθεση του Noor One, υποστήριξε ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης «φαίνεται να έχει εμπλοκή στη χρηματοδότηση του ναρκο-πλοίου, με εμβάσματα από τις εταιρείες συμφερόντων του προς τον Γιαννουσάκη, δηλαδή τον ισοβίτη, τον μάρτυρα που φέρεται ότι ήθελε να καταθέσει». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης εμπλέκεται στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ελλάδα για λαθρεμπόριο πετρελαίου και υπάρχουν -πέραν των απορρήτων καταθέσεων του Γιαννουσάκη- η σύλληψη του διευθυντή του κ. Μαρινάκη, του κ. Συντυχάκη στο Ελευθέριος Βενιζέλος, με 622.000 ευρώ, και παράλληλα, κακουργηματική δίωξη του, από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Φίλης: Ως «συγγενής εξ αίματος» ο Μητσοτάκης

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ για τις σχέσεις της με τον Βαγγέλη Μαρινάκη εξαπέλυσε και ο Νίκος Φίλης σε σημερινή συνέντευξή του στον Σκάι:, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στην Βουλή “ως συγγενής εξ αίματος» του επιχειρηματία. Ο πρώην υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι ηη ΝΔ εμφανίστηκε απροκάλυπτα μαζί με τον χρυσαυγίτη βουλευτή ως δικηγόροι του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ τόνισε ότι δεν έπρεπε να έχει επιτραπεί στον επιχειρηματία η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες:

«Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει στο διαγωνισμό που έγινε για τα κανάλια να υπάρχουν υποψήφιοι, άνθρωποι που έχουν παραπεμφθεί για κακούργημα»; είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «η Ν.Δ. όχι μόνο δεν λέει τίποτα επ’ αυτού αλλά θα ήθελε να δώσει και άλλα» στον επιχειρηματία.

«Στη Βουλή χθες», πρόσθεσε, «υπήρχε προσπάθεια από τη Ν.Δ. σε συναγωνισμό με τη Χ.Α. να αθωώσουν τον κ. Μαρινάκη. Δεν μου αρέσει αυτή η εικόνα. Να εμφανίζεται απροκάλυπτα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο χρυσαυγίτης σαν δικηγόροι ενός επιχειρηματία. Δεν λέω ότι είναι ούτε ένοχος, ούτε αθώος. Υπάρχει σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα».

Γεωργιάδης: Ηθελε να παγιδεύσει τον Μαρινάκη

Στον αντίποδα, ο Αδωνις Γεωργιάδης επέμεινε και χθες ότι ο Πάνος Καμμένος προσπάθησε «να παγιδεύσει τον  Βαγγέλη Μαρινάκη» για να «εμποδίσει την εξαγορά του ΔΟΛ», ενώ σε ανάλογη σκληρή γραμμή κινήθηκε σήμερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Λοβέρδος κατήγγειλε «ωμή, απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης» από τον Πάνο Καμμένο και εκτίμησε  ότι «για όσο καιρό έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δεν θα διεξαχθεί έρευνα για το θέμα».

Στη Βουλή οι αναφορές Μαρινάκη – Γιαννουσάκη

Σε επίπεδο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, ο φάκελος που περιλαμβάνει τόσο την μηνυτήρια αναφορά του εφοπλιστή όσο και την αναφορά Γιαννουσάκη, αναμένεται να διαβιβαστεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, όπως άλλωστε οφείλουν να πράξουν οι εισαγγελικές αρχές όταν στην έρευνα προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Όσο για το σκέλος που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα θα συνεχίσει να ερευνάται από τις δικαστικές αρχέΒαγγ. Μαρινάκης κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα σκευωρία ,καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισοβίτης Γιαννουσάκης αναμένεται να κληθεί προκειμένου  να καταθέσει και στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά ο Ευθ. Γιαννουσάκης.  Στην κατάθεση αυτή αναμένεται   ερωτηθεί για τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Παν. Καμένο, καθώς και για εκείνες με τον ανακριτικό υπάλληλο από το Λιμενικό Σώμα, Παναγιώτη Χριστοφορίδη.