Νέα στοιχεία για την υπόθεση του «Noor1» και τον ισοβίτη Μάκη Γιάννουσάκη έρχονται στη δημοσιότητα μέσα από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τους ισχυρισμούς του τελευταίου πως δέχτηκε πιέσεις για να εμπλέξει τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση με το ναρκόπλοιο.

Ads

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβας, η οποία αποκαλύπτει όσα της είχε πει ο Μάκης Γιαννουσάκης πριν αλλάξει την κατάθεσή του. Είναι η πρώτη φορά που η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά τοποθετείται επίσημα για την υπόθεση με έγγραφη εξήγηση στον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, ο οποίος διενεργεί και την έρευνα.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα προκύπτουν από την κατάθεσή της, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊσταμένης Ξένη Δημητρίου ήταν ενήμερη για την επίσκεψή της στις φυλακές του Αυλώνα στις 17 Ιανουαρίου, που είχε ως στόχο να λάβει κατάθεση από τον ισοβίτη για την υπόθεση του Noor1. Η κ. Δημητρίου στην κατάθεση της απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς του ισοβίτη που «αναδείχθηκαν» σε «πολιτικό ζήτημα» από την αξιωματική αντιπολίτευση και επισημαίνει τις αντιφάσεις του.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας απαντά σε ισχυρισμούς περί αναρμοδιότητάς της να λάβει κατάθεση από τον ισοβίτη στις φυλακές Αυλώνα, επισημαίνοντας πως τα Εφετεία Αθήνας και Πειραιά ανήκουν στην ίδια εφετειακή περιφέρεια, σύμφωνα με το άρθρο 243&3ΚΠΔ. Σημειώνει ακόμη ότι ο λιμενικός Παν. Χριστοφορίδης, τον οποίο επίσης έχει εμπλέξει ο Γιαννουσάκης με τους ισχυρισμούς του, είχε εγγράφως ενημερώσει από τον Αύγουστο του 2015 ότι ο ισοβίτης του ζητούσε να τον επισκεφτεί στις φυλακές Αυλώνα για να δώσει περισσότερα στοιχεία για άγνωστους δράστες.

Ads

Για το βράδυ που πήγε στις φυλακές Αυλώνα, η κ. Δημητρίου αναφέρει πως ο ίδιος ο Γιαννουσάκης ζήτησε να δώσει επειγόντως κατάθεση, παρακαλώντας μάλιστα να μη γίνει αντιληπτή η παρουσία της γιατί φοβόταν για την ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του. Για το θέμα μάλιστα είχε ενημερωθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Συνεχίζοντας η Εισαγγελέας αναφέρει πως ο ισοβίτης ζήτησε να της μιλήσει κατ’ ιδίαν και της είπε ότι στην υπόθεση της μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης εμπλέκεται άμεσα ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό που ο ίδιος τηρούσε σε τράπεζα στο Ντουμπάι για να καταθέτει χρήματα που αφορούσαν τη μεταφορά ηρωίνης. Σύμφωνα με την έγγραφη κατάθεσή της, της επέδειξε μάλιστα και αντίγραφο λογαριασμού με ποσά τα οποίο ο ισοβίτης ισχυρίστηκε ότι ήταν κατατεθειμένα από τον εφοπλιστή για τα έξοδα μεταφοράς του πλοίου και ότι μάλιστα σε αυτόν τον λογαριασμό έχουν καταθέσει και κάποιοι από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση.

Ωστόσο ο ισοβίτης, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento που επικαλείται την εν λόγω κατάθεση, φέρεται να είπε στην Εισαγγελέα ότι «δεν μπορεί να καταθέσει για τις εν λόγω καταθέσεις γιατί φοβάται πως θα βάλει ανθρώπους να τον σκοτώσουν». Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, όταν «η εισαγγελέας του εξήγησε ότι δεν γίνεται να τον αφήσουν να φύγει όπως ζητούσε στο εξωτερικό, ύστερα από αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, αλλά να εξεταστεί η δυνατότητα να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων», τότε ο ισοβίτης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να δώσει καμία κατάθεση για αυτό που της είχε πει προφορικά καθώς φοβάται για τη ζωή του και αν ποτέ μαθευόταν αυτή η συζήτηση αυτός θα τη διέψευδε».

Η κ. Τζίβα αποχώρησε τελικά από τις φυλακές, αφού πήρε μόνο μια φωτοτυπία του τραπεζικού λογαριασμού που της είχε δείξει ο Γιαννουσάκης, και ενημέρωσε σχετικά την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τον ίδιο αντίγραφο του τραπεζικού λογαριασμού έδωσε ο Γιαννουσάκης και στον Παναγιώτη Χριστοφορίδη λίγες ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας νέας κατάθεσης. Αργότερα μάλιστα ο Γιαννουσάκης ενώπιον του δικαστηρίου, που εξέταζε την αίτηση αναστολής του, δήλωσε πως έχει καταθέσει το εν λόγω τραπεζικό έγγραφο από το οποίο θα προκύψουν στοιχεία.

Οι αντιφάσεις

Στις 29 Ιουνίου καταθέτοντας σε υποστήριξη της μήνυσής του, ο Γιαννουσάκης ανέφερε για την κ. Τζίβα πως ουδέποτε τον πίεσε ή τον εκβίασε, αλλά αντίθετα «έκανε το καθήκον της» και τόνισε πως «δεν μου άφησε την παραμικρή σκέψη πως πάει να μπλέξει έναν αθώο άνθρωπο». «Η πίεση που μου άσκησε θεωρώ πως ήταν αντίδραση των πιέσεων που δέχτηκε για να έρθει να μου πάρει κατάθεση στις 11 το βράδυ. Δεν μου άσκησε καμία μορφή εκβιασμού. Ο λόγος που την μήνυσα είναι η φράση του Χριστοφορίδη ότι η κυρία Τζίβα θα έχει γνώση της παράνομης κατάθεσης που μου ζητούσε να δώσω», ισχυρίστηκε ο ισοβίτης.

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα όμως ο ίδιος σε συμπληρωματική του κατάθεση υποστήριξε κάτι που δεν είχε αναφέρει όλο το προηγούμενο διάστημα. Για την ακρίβεια ισχυρίστηκε πως η κ. Τζίβα του είχε δώσει τον αριθμό του σταθερού τηλεφώνου της στην εισαγγελία για να επικοινωνεί μαζί της για δύο λόγους: «Για να της πει τα ονόματα της σύνθεσης του πενταμελούς εφετείου αναστολών που θα δίκαζε την αίτησή του (σημ: το αίτημά του απορρίφθηκε) προκειμένου να κάνει παρέμβαση υπέρ του αλλά και για να τον ενημερώνει για την εξέλιξη της έρευνας σε σχέση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη».

Η κ. Τζίβα απορρίπτοντας τον ισχυρισμό Γιαννουσάκη σημειώνει στην κατάθεσή της πως το τηλεφωνικό νούμερο που επικαλέστηκε θα μπορούσε να το βρει πολύ εύκολα είτε από τον τηλεφωνικό κατάλογο είτε από το διαδίκτυο. Σε ό,τι αφορά τα περί τηλεφωνικών επικοινωνιών τους η κ. Τζίβα αναρωτιέται πως γίνεται να συζητούσαν και να τον ενημέρωνε για τον Βαγγέλη Μαρινάκη αφού ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν της είχε αναφέρει ποτέ κάτι για τον εφοπλιστή, ενώ για τα περί πρόθεσης παρέμβασής της στους Εφέτες, τονίζει πως δεν χρίζουν σχολιασμού λόγω έλλειψης στοιχειώδους σοβαρότητας.