Είτε ως κίνηση πολιτικής ευθιξίας, είτε ως προϊόν «αδειάσματος» στο ενδοκυβερνητικό blame game, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Αντί της παραίτησης της (αρμόδιας) υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η υπόθεση Λιγνάδη οδήγησε τελικά στην παραίτηση του (αναρμόδιου) κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη.

Ads

Το γεγονός και μόνον επιβεβαιώνει τους ισχυρούς κραδασμούς που προκαλεί εντός της κυβέρνησης το ζήτημα Μενδώνη-Λιγνάδη. Το δε παρασκήνιο της παραίτησης δείχνει ότι, για μια ακόμη φορά, η προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα δεν είναι η διαχείριση της ουσίας του αλλά ο επικοινωνιακός του χειρισμός.

Ο ίδιος ο, πρώην πια, κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε ως αιτία της παραίτησής του οικογενειακούς λόγους. Η αλήθεια είναι πως όντως, ο Χρήστος Ταραντίλης αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ένα σοβαρό οικογενειακό ζήτημα που έχει να κάνει με θέμα υγείας. Η αλήθεια όμως είναι επίσης πως εδώ και δέκα ημέρες είχε αποσυρθεί πλήρως από την εκπροσώπηση της κυβέρνησης.

Από την Παρασκευή το βράδυ, επίσης, είχε προγραμματιστεί ότι το σημερινό briefing θα έκανε και πάλι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Και χθες, δύο εφημερίδες που στηρίζουν την κυβέρνηση, το «ΒΗΜΑ» και το «Πρώτο Θέμα» κυκλοφόρησαν με δημοσιεύματα που είχαν σαφείς αιχμές για την επικοινωνιακή απόδοση του Χρήστου Ταραντίλη στην υπόθεση Λιγνάδη.

Ads

Ο ΒΗΜΑτοδότης σε ένα κείμενο με τίτλο «Περί εκπροσώπων έρημων και απρόσωπων» επεσήμανε τα  «προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις, μηδέ εξαιρουμένης της σημερινής» και αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στα πρόσωπα που έχουν περάσει από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατέληγε:

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε εκπροσώπους κατ’ ανάθεση, η όποια εξουσία τους ήταν δοτή, γι αυτό και μόλις έφυγαν οι προβολείς από πάνω τους χάθηκαν… Αυτά τα ολίγα περί εκπροσώπησης και επικοινωνίας. Ας τα γνωρίζουν οι αναθέτοντες τα καθήκοντα και όσοι με ευκολία περισσή και άνεση τα αναλαμβάνουν».

Το «Πρώτο Θέμα» επίσης έγραφε πως «η απουσία του Χρήστου Ταραντίλη από αρκετές ενημερώσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων έδωσε τροφή σε κακοπροαίρετους, αλλά και καλοπροαίρετους, να μιλήσουν για «απόσυρση» του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν τα πράγματα σκουραίνουν – ειδικά με την πολιτική σύγκρουση για την υπόθεση Λιγνάδη».

Τα δημοσιεύματα αυτά, τα οποία ακολούθησε η παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες το μεσημέρι, αποτύπωσαν και το κλίμα πυκνών διαρροών από το Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνa με αυτές τις διαρροές ο Χρήστος Ταραντίλης άφησε εκτεθειμένη την κυβέρνηση στην επικοινωνιακή διαχείριση της παραίτησης Λιγνάδη. Η αιχμή αυτή στοχεύει ευθέως στην αμήχανη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 15 Φεβρουαρίου ότι «ο Δημήτρης Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους».

Στελέχη της ΝΔ, ωστόσο, που γνωρίζουν καλά τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο επισημαίνουν δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως ο Χρήστος Ταραντίλης δεν είχε πει σχεδόν τίποτα διαφορετικό στις 15 Φεβρουαρίου απ’ ό,τι είχε πει η Λίνα Μενδώνη μια εβδομάδα νωρίτερα: Τότε, στις 8 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά την καταγγελία του Νίκου Σ., είχε δηλώσει πως ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε διότι «δεν μπορούσε να αντέξει όλο αυτό το κλίμα των φημών που δημιουργούσε έναν κλοιό γύρω του» και πως η ίδια δεν είχε ζητήσει την παραίτησή του αφού «δεν υπήρχε επώνυμη καταγγελία».

Λίγες ημέρες αργότερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος άδειασε και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την υπουργό Πολιτισμού δηλώνοντας πως «την ίδια μέρα που υπήρξε η καταγγελία, ζητήθηκε και δόθηκε η παραίτηση Λιγνάδη», ενώ το ίδιο είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη στην Βουλή: «Την ίδια μέρα με την πρώτη καταγγελία, οδηγήθηκε ο κ. Λιγνάδης σε παραίτηση που έγινε δεκτή, δήλωσε.

Τα ίδια στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν εδώ με νόημα πως ο Χρήστος Ταραντίλης είναι «ακαδημαϊκός και όχι επαγγελματίας πολιτικός». Και η εκτίμησή τους είναι πως το άδειασμα από τον πρωθυπουργό ήταν εκείνο που μέτρησε καταλυτικά στην απόφασή του να παραιτηθεί.

Κατά ορισμένες πλευρές, δε, εντός ΝΔ ο χρόνος της παραίτησης του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν είναι άσχετος και με το σκληρό πολιτικό κλίμα που διαμορφώνει πλέον και το θέμα Κουφοντίνα.

Ο,τι από όλα αυτά κι εάν ισχύει, είναι προφανές ότι η παραίτηση Ταραντίλη ανοίγει νέο πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση στην υπόθεση Λιγνάδη. Και προσθέτει ένα ακόμη ερώτημα στα όσα εκκρεμούν να απαντηθούν: Ποιος έλεγε, εν τέλει, την αλήθεια για την παραίτηση Λιγνάδη; Ο Χρήστος Ταραντίλης και η Λίνα Μενδώνη ή ο ´Ακης Σκέρτσος και ο πρωθυπουργός; Διότι είναι βέβαιο πως δεν έλεγαν, ούτε λένε, όλοι το ίδιο.