Ένα πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες για την τύχη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, σε ό,τι αφορά την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για χρηματισμό από το Κατάρ. Την Κυριακή αναμένονται οι γραπτές ανακοινώσεις από την Εισαγγελία στις Βρυξέλλες για την υπόθεση καθώς πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον του Βέλγου ανακριτή τα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ads

Διαβάστε επίσης: L’ Echo: Στο κρατητήριο πέρασε τη νύχτα η Εύα Καϊλή – Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα σπίτι της

Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδουν τα Βελγικά Μέσα Ενημέρωσης, έχουν συλληφθεί πέντε άτομα. Μεταξύ αυτών που κρατούνται ή έχουν συλληφθεί είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργο Συριόπουλο, ακόμα δεν είναι γνωστό αν ο εισαγγελέας έχει μετατρέψει την προσαγωγή της σε σύλληψη.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της εισαγγελίας και με όσα γράφονται στον ελληνικό Τύπο, η ίδια οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές κατόπιν αυτόφωρου εγκλήματος. Συνεπώς, θα πρέπει ο εισαγγελέας να δικαιολογήσει το αυτόφωρο για να μπορέσει να συνεχιστεί και η κράτησή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αφεθεί ελεύθερη και θα κριθεί το ζήτημα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια μέσω της διαδικασίας αιτήματος άρσης ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα μπορούσε επίσης ο δικαστής να παρατείνει την κράτηση για ακόμη ένα μήνα μέχρις ότου στοιχειοθετηθούν όλα τα στοιχεία του αυτοφώρου. Είναι μια περίπλοκη δικονομικά διαδικασία το ζήτημα της ασυλίας της που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει για πολύ καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ads

Σημειώνεται ότι έχουν συλληφθεί ακόμη τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο σύζυγός της, ο οποίος εργάζεται στη Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής. Ήταν πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του ανθρώπου που θεωρείται «κλειδί» της υπόθεσης, δηλαδή του πρώην ευρωβουλευτή της σοσιαλιστικής ομάδας Πιέρο Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος έχει επίσης οδηγηθεί στα κρατητήρια της βελγικής εισαγγελίας.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι εκτιμήσεις ότι ο Παντζέρι είναι το πρόσωπο κλειδί προκύπτουν από το γεγονός ότι στο σπίτι του φέρεται ότι βρέθηκαν 600.000 ευρώ μετρητά, ενώ σε παράλληλη επιχείρηση που έγινε χτες στην Ιταλία συνελήφθησαν η γυναίκα του και η κόρη του. Με μεγάλο συνδικαλιστικό παρελθόν σε εργασιακά θέματα, μετά τη λήξη της θητείας του το 2019, ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity», με στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο τιμητικό διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης ΜΚΟ «Fight Impunity», μετείχαν τιμητικά προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και οι πρώην επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φεντερίκα Μογκερίνι, οι οποίοι παραιτήθηκαν εχθές το βράδυ από αυτό το τιμητικό αξίωμα, μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι στο σκάνδαλο. Στο ίδιο συμβούλιο εμφανίζονται και άλλες προσωπικότητες.

Οι βελγικές αρχές έκαναν έλεγχο σε 16 κατοικίες και φέρεται να εμπλέκονται περισσότερα άτομα στην υπόθεση. Οι βελγικές αρχές προσπαθούν και να δέσουν την υπόθεση, η οποία κατόπιν ανακοίνωσης της εισαγγελίας ερευνάται εδώ και πολλούς μήνες.

Τώρα οι έρευνες εμπλέκουν και συνεργάτες δύο Βέλγων ευρωβουλευτών της ομάδας των Σοσιαλιστών, της Μαρία Αρένα, μέλους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Μάρκου Καράμπελα, αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλειδωθεί τα γραφεία των βοηθών τους, όπως έχει κλειδωθεί και το γραφείο της κυρίας Καϊλή.