Το πρωί της Παρασκευής 24 Σεπτεβρίου, το ζεύγος Μαρία Εφίμοβα και Παντελής Βαρνάβα θα έρθει ξανά αντιμέτωπο με τα γρανάζια της δικαιοσύνης. Μετά την αναβολή της πρώτης δίκης τον Μάιο, το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης θα συνεδριάσει ώστε να αποφανθεί αν ο κ. Βαρνάβας θα εκδοθεί ή όχι στην Κύπρο, καθώς εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής του από την Κυπριακή Δημοκρατία. Λίγο πριν τη δίκη του, η δικηγόρος του ζευγαριού Εύα Αμπάζη μιλάει στο Tvxs.gr.

Ads

Ο Παντελής Βαρνάβας είχε συλληφθεί αιφνιδιαστικά στις 17 Νοέμβρη 2020 με έναν κατηγορητήριο σχεδόν καρμπόν με εκείνο που προσπάθησαν οι μαλτέζικες Aρχές να «τυλίξουν» τη σύζυγό του Μαρία Εφίμοβα. Υπενθυμίζεται ότι η κα Εφίμοβα είχε εμπλακεί ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (whistleblower) στην υπόθεση της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια τον Οκτώβριο του το 2017.

Διαβάστε επίσης:  Μ. Εφίμοβα στο Tvxs.gr: Μετά τη δολοφονία της Δάφνης απειλούν εμένα και τον σύζυγό μου

Η κα Εφίμοβα, ως πρώην εργαζόμενη της Τράπεζας Pilatus στη Μάλτα, ήταν η βασική πηγή της δολοφονημένης δημοσιογράφου, η οποία αποκάλυψε ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat.

Ads

Η κα Εφίμοβα φοβούμενη για τη ζωή της, έφυγε με την οικογένειά της για την Ελλάδα, δίχως όμως να την αφήσουν ούτε και εκεί ήσυχοι οι διώκτες της. Ωστόσο, μετά από περιπέτειες και φυλάκιση, η Ιντερπόλ ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδόσει οι μαλτεζικές αρχές, και οι διώκτες της δεν μπορούσαν να την πλήξουν δικαστικά. 

Έτσι ήρθε η σειρά του συζύγου της, κ. Βαρνάβα. Κύπρος και Μάλτα, των οποίων παράγοντες φαίνεται να εμπλέκονται στο κύκλωμα που ήθελε να αποκαλύψει η Εφίμοβα, στράφηκαν κατά του συζύγου – που έχει και κυπριακή υποκοότητα – στήνοντας ένα ταυτόσημο με της συζύγου του κατηγορητήριο που οδήγησε στη σύλληψή του το 2020. «Το ένταλμα ήταν ένας τρόπος να πιεστεί η κα Εφίμοβα και όχι ο σύζυγός της. Δεν αφορά ποινικές υποθέσεις αλλά πολιτικές» λέει στο Tvxs.gr η δικηγόρος Εύα Αμπάζη.

«Το ένταλμα ήταν ταυτόσημο με εκείνο που είχε εκδοθεί εναντίον της Εφίμοβα, το οποίο ακυρώθηκε από την Ιντερπόλ διότι θεωρήθηκε ότι εκπορεύτηκε από πολιτικές σκοπιμότητες» λέει η δικηγόρος τους, τονίζοντας πως «στην πραγματικότητα πρόκειται για το ίδιο κατηγορητήριο, διανθισμένο με δύο επιπλέον κατηγορίες που δεν αποτελούν καν κακούργημα, αλλά πλημμέλημα για τη χώρα μας, γι’ αυτό και θεωρήθηκε σωστό να κάνουμε αίτηση ακύρωσης του εντάλματος». 

Χάθηκε στον «δρόμο» ο φάκελος

Ωστόσο, αν και η υπερασπιστική γραμμή του κ. Βαρνάβα στήθηκε βάσει της αίτησης της ακύρωσης του εντάλματος προς την Ιντερπόλ, υπήρξαν πολλές δυσκολίες. «Το αίτημα εστάλη, αλλά στην πορεία χάθηκε ο φάκελος. Δεν είθισται να χάνονται οι φάκελοι. Μάλιστα μάθαμε ότι χάθηκε ο φάκελος μετά από δική μας επικοινωνία με την Ιντερπόλ καθώς δεν είχαμε κάποια απάντηση αν λήφθηκαν τα έγγραφα που στείλαμε» αναφέρει η κα Αμπάζη. «Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σχεδόν τον Φεβρουάριο και ενημερωθήκαμε τον Μάιο, οπότε επεναλάβαμε όλη τη διαδικασία. Δεν θέλω να κάνω θεωρίες συνομωσίας, ωστόσο είναι πολλές οι τυχαίες συμπτώσεις».

Οιονεί δεδικασμένο

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι έπεσαν στο κενό οι κατηγορίες εναντίον της κα Εφίμοβα, γεννά ελπίδες και για την υπόθεση του κ. Βαρνάβα διότι στην πραγματικότητα «είναι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται. Απλώς όπως προανέφερα είναι διανθισμένη με δύο επιπλέον κατηγορίες προκειμένου να φαίνεται διαφορετική. Ήδη στο ένταλμα που έχει σταλεί από την Ιντερπόλ γράφει ότι υπάρχει παρόμοιο κατηγορητήριο σχετικά με την συνέργεια που αφορά τον σύζυγο, το οποίο όμως έχει ακυρωθεί ήδη». «Οπότε υπάρχει οιονεί δεδικασμένο» υπογραμμίζει η κα Αμπάζη, επαναλαμβάνοντας ότι στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για ποινική υπόθεση, αλλά πολιτική.

Τα σενάρια

Η κα. Αμπάζη έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη επιδιώκει -με τους πελάτες της- αναβολή της δίκης. Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται λίγο χρόνο, μέχρι τον Οκτώβριο, όπου θα έρθει η απάντηση της Ιντερπόλ για την αίτηση ακύρωσης του εντάλματος σύλληψης του κ. Βαρνάβα. «Εμείς επιδιώκουμε αναβολή, διότι αν ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψης τότε δεν θα υπάρχει δίκη, καθώς δεν θα υπάρχει υπόθεση πλέον» λέει η κα Αμπάζη. «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην δοθεί αναβολή για έναν τόσο σπουδαίο λόγο» υπογραμμίζει.

«Ωστόσο, ακόμα και αν εκδικαστεί θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι ο κ. Βαρνάβας είναι και Έλληνας πολίτης εκτός από Κύπριος. Και επίσης τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται δεν αποτελούν κακούργημα για τη χώρα μας. Ως εκ τούτου όντας αβάσιμα πλημμελήματα είναι δύσκολο να αποφασιστεί η έκδοσή του εάν κάποιος κρίνει με βάση την κοινή λογική και τους κανόνες δικαίου. Η ελληνική του υπηκοότητα δίνει ένα επιχείρημα στην ελληνική δικαιοσύνη να κρατήσει τις υποθέσεις και αν νομίζει ότι όντως έχουν διαπραχθεί αδικήματα -που δεν έχουν διαπραχτεί- να τα εκδικάσει στην Ελλάδα» τονίζει η ίδια.

Η Εφίμοβα θα κινδυνεύει πάντα, εκτός…

Η κα Εφίμοβα μπορεί να έχει απαλλαγεί, αλλά θα διατρέχει πάντα κίνδυνο, όπως υποστηρίζει η κα Αμπάζη διότι χρειάζεται, ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο προστασίας δημοσίων μαρτύρων (whistleblowers). «Το θεσμικό κοινοτικό πλαίσιο της σχετικής οδηγίας του 2019 δεν προστατεύει επουδενί τους ανθρώπους που θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς και αυτό το είδαμε να συμβαίνει καθώς, τόσο η Μάλτα όσο και η Κύπρος έχουν ενσωματώσει την εν λόγω οδηγία στο νομοθετικό τους πλαίσιο. Η νομική οδηγία όμως έχει σοβαρά κενά και δεν προτρέπει –ίσως μάλλον να αποτρέπει- αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν καταγγελίες που είναι βοηθητικές για όλους μας, για το δημόσιο συμφέρον».

Η κα Αμπάζη πιστεύει ότι «αντί να επιβραβεύονται αυτοί οι άνθρωποι για τη συμπεριφορά τους για το ανάστημά τους, γίνειτα προσπάθεια να πνιχτούν, το είδαμε με την Γκαλίτσια στη Μάλτα, τον Τζούλιαν Ασάνζ, με τη Μαρία, με τον Σνόουντεν. Γίνεται καθημερινά όταν μικροί άνθρωποι σηκώνουν ανάστημα σε μεγάλα συμφέροντα».