«Κλειδί» για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης του βιασμού της 24χρονης Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη θεωρούνται οι τοξικολογικές εξετάσεις, που θα δείξουν κατά πόσο της είχαν χορηγηθεί ναρκωτικές ουσίες.

Ads

Πολλά ερωτήματα προκαλούνται πάντως τόσο από την καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων όσο και από τις παραλείψεις που παρατηρούν ειδικοί στην όλη διαδικασία. Αιχμές για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν πάρει στα χέρια τους τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων άφησε και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την 24χρονη, μετά τη συμπληρωματική κατάθεσή της στην 5η τακτική ανακρίτρια.

«Περιμέναμε να έχουμε τις τοξικολογικές εξετάσεις αλλά και τις εξετάσεις DNA, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν. Εμπιστευόμαστε τις Αρχές, αλλά όμως εδώ κάτι δεν πάει καλά, κάτι καθυστερεί. Πιστεύω ότι η όποια καθυστέρηση θα επιβεβαιώσει τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης από την ιατροδικαστή» τόνισε ο Θανάσης Ζιώγας, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό τέθηκε και στην ανακρίτρια η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεσμεύτηκε πως θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση. «Όλη η Ελλάδα περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ώστε να ανοίξει πιο γρήγορα ο δρόμος για μια αλλαγή της κατηγορίας και οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή» συμπλήρωσε ο δικηγόρος της 24χρονης.

Τι λένει οι ειδικοί

«Θα μπορούσε να γίνει και πιο γρήγορα, την ίδια ημέρα, κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα» επεσήμανε, συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης. «Ο μεγαλύτερος εχθρός για τη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων είναι ο χρόνος. Συνεπώς, πρέπει άμεσα να απευθυνθεί το θύμα στις Αρχές, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διερεύνηση του περιστατικού. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να βγουν οι εντολές για τις κατάλληλες εξετάσεις: αίματος, τοξικολογικές, ιατροδικαστικές και η ανάληψη ιστολογικών υλικών. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, εντός του πρώτου 24ωρου. Όσο περνάνε οι ώρες, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να βρούμε στοιχεία, ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλής συμπεράσματα» πρόσθεσε.

Ads

Σε ό,τι αφορά στο περιστατικό που καταγγέλλεται από την 24χρονη, ο κ. Γαλαντέρης είπε: «Η πράξη φέρεται ότι τελέστηκε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς. Η αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα έγινε την ίδια μέρα. Η ιατροδικαστική εξέταση έγινε την επόμενη ημέρα. Τα δείγματα των ούρων πάρθηκαν την ίδια ημέρα, δεν πάρθηκε αίμα. Κάποια πράγματα δικαιολογούνται, κάποια δεν δικαιολογούνται. Οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες έχουν το μειονέκτημα ότι δεν λειτουργούν Σαββατοκύριακα και απογεύματα. Πρέπει να κληθούν επειγόντως για να εξετάσουν κάποιο περιστατικό».

Αναφορικά με τις πληροφορίες περί αποστολής τους δείγματος στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία, ώστε να πραγματοποιηθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις, λόγω αδυναμίας του αρμόδιου εργαστηρίου του ΑΠΘ, επισήμανε ότι «θέλει να πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει τέτοια δυνατότητα. Ίσως ήταν τεχνικά πιο εύκολο να σταλθούν στην Ελβετία και όχι στην Κρήτη».  Όσον αφορά το χάπι του βιασμού, ο ιατροδικαστής είπε ότι ορισμένες ουσίες φεύγουν πολύ γρήγορα από το αίμα και μπορεί λίγες ώρες μετά τη λήψη να μην είναι ανιχνεύσιμη ούτε στα ούρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον Ant1  ο ιατροδικαστής Χ. Κούτσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν έχουμε μια καταγγελία βιασμού πρέπει όλα να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς καθυστέρησε, θα έπρεπε να είχε γίνει πιο άμεσα. Δεν ξέρω τους λόγους, κάποια πράγματα καθυστέρησαν και λόγω αργιών».

Συνεχίζοντας ο ιατροδικαστής ανέλυσε τους λόγους της ανάγκης για άμεση εξέταση: «Οι περισσότερες ουσίες μετά από δύο ημέρες δεν ανιχνεύονται. Ωστόσο έχουμε ένα πολύ δυνατό όπλο, ιατροδικαστικά, τα ούρα. Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις ουσίες και μετά από περισσότερες ημέρες. Επειδή η συγκεκριμένη ουσία που αναζητείται έχει μια ιδιαιτερότητα, υπάρχει ενδογενής παραγωγή, παράγει ο ίδιος ο οργανισμός τη συγκεκριμένη ουσία, για να μην έχουμε ενδεχόμενο λάθους».