Ο 70χρονος Γερμανός που συνελήφθη για κατασκοπεία στη Χίο φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια της απολογίας του στον ανακριτή πως έγινε κατάσκοπος καθώς η σύνταξη που έπαιρνε δεν του έφτανε.

Ads

 
Σύμφωνα με το Βήμα ο 70χρονος υποστήριξε πως έπαιρνε 1.000 ευρώ σύνταξη από το γερμανικό κράτος και είχε οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να υποκύψει αμέσως στις «πιέσεις» Τούρκων πρακτόρων, που του ζητούσαν να τους παραδίδει κυρίως φωτογραφίες στρατοπέδων έναντι αμοιβής.
 
Ο 70χρονος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εργαζόταν ως «σχεδιαστής αυτοκινήτων», συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα λόγω προβλημάτων υγείας και την περίοδο 2003-2009 έμενε στην Τουρκία στην περιοχή της Σμύρνης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ήλθε στην Ελλάδα γιατί «το γερμανικό δημόσιο τον απείλησε ότι θα του κόψει βοηθήματα αν παραμείνει σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
 
Ο δικηγόρος του Γ. Ράγκος δήλωσε στο Βήμα πως στην απολογία του ο 70χρονος ανέφερε ότι «προσεγγίσθηκε από τους αγνώστους Τούρκους αξιωματούχους σε καφενείο της Χίου», χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξηγήσει «πως οι Τούρκοι γνώριζαν την προέλευσή του, την παρουσία του στο νησί και ότι ήταν διατεθειμένος να συνεργασθεί μαζί τους».
 
Ο 70χρονος, όπως αναφέρεται στο Βήμα, υποστήριξε ότι οι Τούρκοι πράκτορες του είπαν ότι «γνώριζαν γι αυτόν από γείτονές του, όταν διέμενε στην γειτονική χώρα». Όμως οι ελληνικές αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο ο Γερμανός να είχε στρατολογηθεί από την ΜΙΤ στο διάστημα που βρισκόταν στην Τουρκία και όχι στον χρόνο που υποστηρίζει ο ίδιος. Ακόμη εξετάζουν και άλλα στοιχεία του βιογραφικού του 70χρονου Γερμανού προκειμένου να διαπιστωθούν σχέσεις του με τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και σε προγενέστερο χρόνο.