Ύποπτη χαρακτηρίζει την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών για την παροχή στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ) σε κάθε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιάννης Αδαμόπουλος. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο αν. Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προχώρησε σε αλλαγές που, ωστόσο, δεν έπεισαν την αντιπολίτευση. Τελικά η τροπολογία υπερψηφίστηκε με ψήφους 56 υπέρ και 36 κατά και τα δύο κόμματα να ζητούν ονομαστική ψηφοφορία. 

Ads

Διαβάστε επίσης:
Εισαγγελική έρευνα για την «υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ»
 
Μία μέρα μετά την εντολή που έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση ευθυνών για την ΕΛΣΤΑΤ, μετά την παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και του ΔΣΑ, ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει σε δήλωσή του πως με τροπολογία του υπ. Οικονομικών «η ΕΛΣΤΑΤ – δηλαδή ο κ. Α. Γεωργίου – καθίσταται αποκλειστικώς αρμόδια για την έκδοση κανονιστικής πράξης, με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρέχονται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης».
 
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κρίνει πως η ρύθμιση αυτή είναι απαράδεκτη και «δυστυχώς ύποπτη» καθώς όπως λέει, από θεσμική άποψη «παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος, παρέχοντας εξουσιοδότηση στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ».  Και τούτο διότι, κατά το Σύνταγμα, «τέτοιας μεγάλης θεσμικής σημασίας ρύθμιση μόνο με προεδρικό διάταγμα μπορεί να επέλθει, υπό την εγγυητική παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
 
Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Αδαμόπουλος, από πολιτική άποψη ο ελεγχόμενος κ. Α. Γεωργίου καθίσταται αρμόδιος να καθορίζει ποια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δοθούν, ακόμη στη Δικαιοσύνη.  Δηλαδή ακόμη και τα στοιχεία που αφορούν την ποινική δίωξη, η οποία έχει ασκηθεί εναντίον του». «Είμαστε βέβαιοι ότι έστω και αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών – πράγμα που δεν θέλουμε να πιστεύουμε – εμμείνουν σ’ αυτή τη θεσμικώς και πολιτικώς απαράδεκτη ρύθμιση, οι Έλληνες Βουλευτές θ’ αντισταθούν, υπερασπιζόμενοι το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον, όπως επιβάλλει το καθήκον τους» καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία
 
Τελικά η τροπολογία υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η οποία επισήμανε πως μετά την αναδιατύπωση από τον Χρήστο Σταϊκούρα αίρονται οι επιφυλάξεις που διατηρούσε. Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τις έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προχώρησε σε αναδιατύπωση με την οποία προβλέπεται πως η η δυνατότητα πρόσβασης θα υπάρχει μόνο μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης και ενώ ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ θα περιορίζεται μόνο στη διατύπωση γνώμης προς το υπουργείο Οικονομικών.
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι αναγκασμένο να επιμείνει στο αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, ιδίως μετά τις καταγγελίες του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τον κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά και ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την τροπολογία, επί του περιεχομένου της οποίας οφείλουν να λάβουν όλοι θέση.
 
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, εξέφρασε την ελπίδα, να κάνει το καθήκον της η Δικαιοσύνη, καθώς, όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει την ευαισθησία και την ευθιξία να παραιτηθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε αρχικά ότι οι διατάξεις της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών είναι πάνω από τα πρόσωπα της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και τυχόν εκκρεμείς υποθέσεις και διαδικασίες της δικαιοσύνης.
 
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό. Αφορά στη λύση ενός απλού, αλλά καίριου προβλήματος, πώς θα έχει πρόσβαση η ΕΛΣΤΑΤ σε στοιχεία που είναι απαραίτητα για να επιτελέσει το ρόλο της, χωρίς να διακυβεύεται στο ελάχιστο η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η προτεινόμενη ρύθμιση εξασφαλίζει την τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας για τα προσωπικά δεδομένα, με δυνατότητα ιχνηλάτησης των χρηστών μέσα από την εκπόνηση Κανονισμού Στατιστικών Υποχρεώσεων με τη σύμπραξη της φορολογικής διοίκησης» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στην ίδια θέση επέμεινε και μετά τις ενστάσεις βουλευτών, δήλωσε όμως ότι για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, η κυβέρνηση εισάγει αναδιατύπωση με την οποία για το ζήτημα της πρόσβασης θα απαιτείται υπουργική απόφαση.