Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να εκφράσει – δειλά έστω – τον πόλο της κεντροαριστεράς, ο Νίκος Ανδρουλάκης ποντάρει στο στοιχείο της ανανέωσης και στην πρόσβαση στους κομματικούς μηχανισμούς και ο Γιώργος Καμίνης εμφανίζεται ως ο θιασώτης του “ανοιχτού” κέντρου.

Ads

Το εάν όμως η εν λόγω τριάδα θα συγκροτήσει και την τελική στην μάχη εκλογής αρχηγού του νέου, ενιαίου φορέα της κεντροαριαστεράς όπως δείχνυν οι έως τώρα οιωνοί, μπορεί και να εξαρτάται από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο, πάντοτε απρόβλεπτος, πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα ως το πρόσωπο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο εγχείρημα ανασύνταξης της κεντροαριστεράς εάν αποφασίσει να κατέβει και εκείνος στην κούρσα της ηγεσίας.

Οι πιθανότητες και οι πληροφορίες εντός τουλάχιστον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ κλίνουν στο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι το λιγότερο πιθανό. Οι διαρροές όμως και οι δημόσιες “εκκλήσεις” πολιτικών φίλων του Γιώργου Παπανδρέου να μπει στη μάχη τροφοδοτούν σενάρια για πιθανό αιφνιδιασμό από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έως την Παρασκευή, οπότε και κλείνει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Ads

“Πρόεδρε, βγες μπροστά…”

Τα σενάρια αυτά ήρθε να ενισχύσει η ηγετική εμφάνιση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου την Κυριακή, στην εκδήλωση του Ζαππείου για τα 43 χρόνια από την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, ενώ πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του μεταφέρουν το καθένα μάλλον και μια… διαφορετική εκδοχή.

Πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που είχε θητεία σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις επί  Γιώργου Παπανδρέου, λέει στο tvxs.gr ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποψηφιότητάς του. “Ο Γιώργος είναι πρώην πρωθυπουργός, δεν έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί σε πασαρέλες υποψηφίων και αρχηγίσκων”, είναι η χαρακτηριστική του φράση.

Στον αντίποδα, ο επίσης συνεργάτης του Σωκράτης Ξυνίδης έγραψε στο twitter ότι η μοναδική υποψηφιότητα που χρειάζεται η παράταξη σ’ αυτή τη συγκυρία είναι εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου. Και χθες ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σκουλάς, επέλεξε να παρέμβει μετά από πολύ καιρό δημόσια καλώντας τον Γιώργο να αναλάβει την “ιστορική ευθύνη” και “να βγει δυναμικά μπροστά”.

“Πρόεδρε Γιώργο Παπανδρέου”, έγραψε μεταξύ άλλων, “σ’ αυτές τις κρισιμότατες ώρες βγες ΔΥΝΑΜΙΚΑ μπροστά. Καλή και απαραίτητη για το μέλλον του πλανήτη η Σοσιαλιστική Διεθνής όπου και απολαμβάνεις απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση, Όταν όμως καίγεται στο σπίτι σου, δεν ρίχνεις νερό στον κήπο του γείτονα”.

Για να προσθέσει ότι “από πράξεις και παραλείψεις μας, διατρέχουμε τον κίνδυνο να ιδιοποιηθεί την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα, ως συνεχιστής τού δημοκρατικού σοσιαλισμού, ο λιγότερο κατάλληλος Έλληνας, ο Αλέξης Τσίπρας”.

Η Φώφη και ο Καμίνης

Αμεση απάντηση από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου επί όλων αυτών δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, ενώ αντικρουόμενες είναι και οι διαρροές από το περιβάλλον του. Οι πλέον “θεσμικοί” υπενθυμίζουν την άτυπη συμφωνία του με την Φώφη Γεννηματά κατά την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ. Και στο πλαίσιο αυτό λένε πως ούτε ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, ούτε θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα από το ΚΙΔΗΣΟ και ότι ο Γιώργος Παπανδρέου “διακριτικά μεν, ουσιαστικά δε, θα στηρίξει την Φώφη”.

Αλλοι πολιτικοί του φίλοι όμως υπενθυμίζουν και την καλή σχέση του με τον Γιώργο Καμίνη. Οπως και το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν εκείνος που, μαζί με την ΔΗΜΑΡ, είχε προτείνει και στηρίξει τον Γιώργο Καμίνη για την εκλογή του στην θέση του δημάρχου Αθηναίων. Υπονοώντας ότι εκείνη η παλιά πολιτική σχέση θα έχει συνέχεια και στην παρούσα εκλογή αρχηγού του νέου ενιαίου φορέα.

Στο πολιτικό δια ταύτα, το ερώτημα για το εάν θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου θα απαντηθεί μέχρι την Παρασκευή. Από εκεί και πέρα, το ποιον θα στηρίξει εάν ο ίδιος παραμείνει εκτός παιχνιδιού ίσως είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων., Μηδέ εξαιρουμένου του γεγονότος ότι ο “άσπονδος συντροφός” του Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να κινείται υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη και η σημιτική-εκσυγχρονιστική πτέρυγα να ρίχνει το βάρος της υπέρ Καμίνη…