Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε την Δευτέρα ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, όποιο κι αν είναι αυτό, εφόσον η διαδικασία είναι «καθαρή και διαφανής», όπως αναφέρει το Reuters και αναπαράγει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ads

Σε συνέντευξή του σε βραδινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Globo με υψηλή θεαματικότητα ο ακροδεξιός πολιτικός επέμεινε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη Βραζιλία υπήρξε νοθεία. Ο Μπολσονάρου δεν αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, εναντίον του οποίου καταφέρεται εδώ και μήνες ισχυριζόμενος ότι είναι εύκολο να παραποιηθούν τα αποτελέσματά του.

Ο πρώην λοχαγός του στρατού τόνισε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να έχουν λόγο στην απόφαση αν οι εκλογές ήταν διαφανείς.

Την ώρα που μεταδιδόταν η συνέντευξη πολίτες σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας είχαν βγει στους δρόμους και χτυπώντας κατσαρολικά φώναζαν «Μπολσονάρου έξω».

Ads

Η νέα αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας για τις εκλογές του Οκτωβρίου από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, φέρνει στην μνήμη πολλών τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο στην περίπτωση της Βραζιλίας συνδυάζεται με μία δραματική υστέρηση στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες από αυτές, ο ακροδεξιός Μπολσονάρου συγκεντρώνει μεταξύ 32% και 35,3%, ενώ ο πρώην πρόεδρος Λούλα του Εργατικού Κόμματος κινείται μεταξύ 43,2% και 45%.