Επαναλειτουργία των επιχειρήσεων από τον Μάϊο με ταυτόχρονη καθιέρωση ενιαίου (υποκατώτατου) μισθού 533 ευρώ για όσους εργαζόμενους επανέλθουν προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας.

Ads

Όπως αποκαλύπτει η «Αυγή της Κυριακής» σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης με τον κωδικό «RECOVERY PLAN» προβλέπεται:

  • Η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης από τον μήνα Μάιο και μετά.
  • Η καθιέρωση πλέον του υποκατώτατου μισθού των 533 ευρώ που χορηγήθηκε στους εργαζόμενους των οποίων ανεστάλησαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο ξεκίνημα της πανδημίας μέσω της Ανώτατης Αρχής.
  • Αφήνεται επίσης πλήρως στην ευχέρεια των εργοδοτών πόσους και ποιους εργαζόμενους θα επαναφέρουν. Με άλλα λόγια, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης, παρ’ όλο που θα είναι ανοιχτή η επιχείρηση και θα λειτουργεί κανονικά, θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποιους εργαζόμενους αλλά και πόσους θα επαναφέρει στην εργασία τους, για αρκετό διάστημα μετά την επανέναρξη των εργασιών της.
  • Έτσι, με το πρόσχημα της “αιφνίδιας επιβάρυνσης” των επιχειρήσεων με υψηλό εργατικό κόστος σε μια ήδη κατεστραμμένη αγορά, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με τον άτυπο “υποκατώτατο μισθό” των 533 ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην τολμήσουν

Ανακοίνωση με αφορμή τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

Ads

«Το πρωτοσέλιδο της “Αυγής της Κυριακής” αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να επιβάλει το δόγμα του σοκ στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σχέδιο του υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση, που φέρει την κωδική ονομασία «Recovery Plan», για την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα προβλέπει την καταβαράθρωση του κατώτατου μισθού στα 533 ευρώ! Επί της ουσίας, δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στόχο όχι απλώς να μειώσει τον κατώτατο μισθό, τον οποίο είχε αυξήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, καταργώντας ταυτόχρονα και τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό: το σχέδιό της είναι να τον επαναφέρει στο επίπεδο του υποκατώτατου που είχε επιβάλει το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό τότε και πάλι τον κ. Βρούτση, αλλά αυτή τη φορά για όλους τους εργαζόμενους!

Επιπλέον, στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που δίνουν το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε όσες απολύσεις θέλουν αλλά και να διατηρήσουν τις αναστολές συμβάσεων!

Τα παραπάνω δείχνουν πως κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στόχο να καταστήσει μόνιμες τις ρυθμίσεις που πέρασε με τη μορφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την περίοδο της καραντίνας.

Είναι πλέον προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την κρίση ως ευκαιρία για να επιστρέψει η χώρα στις αγαπημένες του μνημονιακές πολιτικές και να τις επιβάλλει ως τη νέα κανονικότητα.

Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να βγάλουν από τα συρτάρια τους αυτά τα ζοφερά σχέδια. Η κοινωνία θα βγει όρθια από την κρίση. Ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε πολύ σκληρά για να βγει από τα μνημόνια. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να τα επαναφέρει.».