Με πρώτο θέμα την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος συνεδριάζει αυτήν την ώρα το Eurogroup.

Ads

Για εξαιρετικά νέα έκαναν λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Mερ αναφερόμενοι στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την επικείμενη έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια. Το Eurogroup θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να περάσει σε μια νέα εποχή ευημερίας, δήλωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη σημερινή συνεδρίαση θα επαληθευθεί η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει. Για τα δύο, που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα για λόγους τεχνικής φύσης, όπως σημειώνουν -αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς- κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν την ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία θα ξεκινήσει με την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 26 του μήνα και θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ads

Τσακαλώτος στους FΤ: H Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης

Θέλουμε μια όσο το δυνατόν πιο καθαρή έξοδο όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, τονίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Financial Times.

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «ένα νέο στρατηγικό πλάνο, φιλικό στην ανάπτυξη και κοινωνικά ευαίσθητο ως τον Απρίλιο. Θα πάρουμε εμείς την ιδιοκτησία ενός τέτοιου προγράμματος».

Όπως λέει χαρακτηριστικά «γνωρίζουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να πάρουμε κάποια κοινωνικά μέτρα για το σύνολο της κοινωνίας … Είχαμε κρίση για οκτώ χρόνια, τώρα οι άνθρωποι πρέπει να δουν ότι μοιράζονται οι καρποί της ανάκαμψης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Τσακαλώτος στη «Les Echos»: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της

«Υπάρχει η αίσθηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πάει καλά και είναι ώρα για την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και για την κυβέρνηση, τις εταιρείες, τα συνδικάτα, την κοινωνία να είναι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους. Νομίζω ότι οι περισσότεροι θέλουν η Ελλάδα να γίνει φυσιολογική χώρα», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.