Δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα γεγονότα οι θετικές εξελίξεις που ενισχύουν την αίσθηση ότι αποκαθίσταται με σταθερά βήματα η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard’s & Poor’s.

Ads

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η αναβάθμιση αυτή κατά μία βαθμίδα, σε B από B-, έρχεται σε συνέχεια των αναβαθμίσεων του καλοκαιριού από τους οίκους Moody’s και Fitch, ενώ ταυτόχρονα προϊδεάζει για μελλοντικές θετικές εξελίξεις.

Παράλληλα, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, η θετική έκβαση της χθεσινής συνεδρίασης του EWG άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης τη Δευτέρα στο Eurogroup και την εκταμίευση δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο 2018 και τη διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της οριστικά τη μακρά περίοδο κρίσης.

Ads

Ανάλογη επισήμανση κάνει και η Πολιτική Γραμματεία του Σύριζα στην εισήγησή της προς την ΚΕ, οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται για δεύτερη μέρα παρόντος του Αλέξη Τσίπρα. Η χώρα βγαίνει από την επιτροπεία και ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια και το γεγονός  ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει μια αριστερή υπογραφή είναι καθοριστικό, τονίζει σχετικά.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 το EuroworkingGroup πιστοποίησε την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Τόμας Βίζερ σημειώνει πως το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει προβλεφθεί και προσθέτει πως είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να πάρει επαρκή ελάφρυνση του χρέους.

Είναι αυταπάτη τα περί καθαρής εξόδου, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για αυστηρό μηχανισμό εποπτείας που θα βρίσκεται η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος.

Ετοιμάζεται νέο καραμπινάτο μνημόνιο των Τσίπρα-Καμμένου, σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.