Από την δημόσια τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη υπέρ της ψήφισης της – κυοφορούμενης – συμφωνίας με τους δανειστές από ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή έως την επακόλουθη αναζωπύρωση των σεναρίων για πρόωρες κάλπες υπάρχει αρκετά μεγάλη απόσταση.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, ενδιαμέσως, ωστόσο, υπάρχουν και τα εμφανή μηνύματα ανησυχίας και αγωνίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το τελικό μίγμα των μέτρων που θα κληθούν να ψηφίσουν. Και μαζί υπάρχουν και, σαφώς  μειοψηφικές, απόψεις ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πει «όχι» στο πακέτο των μέτρων και να πάει σε εκλογές.

Μια πρώτη απάντηση σε αυτούς τους προβληματισμούς αναμένεται να δοθεί σήμερα, καθώς μετά από πιεστικά αιτήματα πολλών βουλευτών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ανοίγουν κύκλο ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές, δε, διαβεβαιώνουν ότι, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται, «από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να φέρει συμφωνία στη Βουλή δεν υπάρχει περίπτωση να μην ψηφιστεί από την πλειοψηφία».

Ads

Για να φθάσει όμως η συμφωνία στη Βουλή θα πρέπει προηγουμένως να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι επιφυλάξεις γίνονται όλο και πιο έντονες τις τελευταίες ημέρες.

Εκεί, τον πιο εμφανή προβληματισμό εκφράζουν στελέχη της ομάδας των «53+», ενώ οι πληροφορίες φέρουν και τον Νίκο Φίλη να ταυτίζεται με την άποψη Σκουρλέτη για ανάγκη ψήφισης της συμφωνίας από πλειοψηφία 180 βουλευτών – μια θέση που, κατά τις πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει εκφράσει και στα κομματικά όργανα παρόντος του πρωθυπουργού.

Το γεγονός, δε, ότι η αντιπολίτευση έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ψήφισης της συμφωνίας, ωθούν κάποιους να ερμηνεύουν τις θέσεις Σκουρλέτη και Φίλη ως έμμεση οδό για προσφυγή στις κάλπες και για «ηρωϊκή» – ή μη ηρωϊκή – έξοδο.

Από πηγές κοντά στον Νίκο Φίλη διαψεύδεται ότι εισηγείται εκλογές, κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι ο πρώην υπουργός δείχνει σταθερά, και με νόημα, ως σταθμό τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

«Εάν περάσει η συμφωνία από την Κεντρική Επιτροπή θα ψηφιστεί οπωσδήποτε και στη Βουλή», φέρεται να είναι το μήνυμα που εκπέμπει. Με δεδομένη, δε, την ισχύ που διαθέτει τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και οι «53» στην Κεντρική Επιτροπή, εγείρεται το ερώτημα πόσο εύκολα, και πόσο ανώδυνα, θα περάσει το πακέτο των μέτρων από το ανώτατο κομματικό όρργανο.

Πολλά, πάντως, θα κριθούν από το τελικό πακέτο της συμφωνίας, καθώς μέχρι στιγμής οι βασικές ενστάσεις των βουλευτών – και με βάση την πληροφόρηση που έως τώρα έχουν – εστιάζονται στο μίγμα μέτρων και αντίμετρων. Οπως λένε κάποιοι εξ αυτών υπάρχει έλλειμμα στο κοινωνικό πρόσημο των αντίμετρων που αποδέχονται οι δανειστές και «κάποιες ελάχιστες μειώσεις του ΦΠΑ ή κοινωνικά επιδόματα δεν αρκούν για να εξουδετερώσουν τα νέα φορολογικά βάρη ή τις περικοπές σε συντάξεις».