Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ασπροπύργου έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ads

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ανακρίσεις ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος, η πυρκαγιά βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάσβεσής της μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες, που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή, των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, των γειτονικών Δήμων, ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής και πρώτα απ’ όλα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή οι πρώτες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών  δείχνουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από το Θριάσιο, κατά πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επίσης, η διασπορά των μικροσωματιδίων από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, κάλυψε μεγάλο μέρος των δυτικών προαστίων της Αττικής και έφτασε μέχρι και το κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο απο στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής οι συγκεντρώσεις των ρύπων στο κέντρο της Αθηνάς δεν κρίνονται ανησυχητικές.

Σύμφωνα με τον Σκάι, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις στην υγειά των πολιτών της Αττικής από τις διοξίνες που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Όπως είπε στον σταθμό, ο καθηγητής πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης είπε ότι η σοβαρότερη φάση είναι όταν οι διοξίνες πέσουν στο έδαφος και περάσουν στην τροφική αλυσίδα Ανέφερε επίσης οτι δεν έχουμε σύστημα ακριβούς μέτρησης της σύστασης των αιωρούμενων σωματιδίων ούτε των υγειονομικών τους επιπτώσεων.

Ads

 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να ενεργεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή (Σάββατο, 6/6/15) όταν εκδηλώθηκε η επικίνδυνη πυρκαγιά σε ιδιωτική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο. Έτσι, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της για την υπεύθυνη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, σε συνεννόηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους φορείς, προχώρησε σε μετρήσεις δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα, με εντολή της Περιφερειάρχη Αττικής, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προχώρησε σε μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των υλικών στην περιοχή της ιδιωτικής επιχείρησης στον Ασπρόπυργο. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις τοξικών ουσιών, όπως διοξίνες και φουράνια. Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμει σε ό,τι της ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως πράττει από το Σάββατο, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, και ενεργεί συστηματικά με αίσθηση ευθύνης και σοβαρότητας για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βρίσκονται παρακάτω, στο συνημμένο αρχείο. Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν και τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».