Κατάληψη στα γραφεία του ΟΕΚ στην οδό Πατησίων πραγματοποιούν εργαζόμενοι στον Οργανισμό, αντιδρώντας στην προωθούμενη κατάργησή του, που προβλέπεται – μαζί με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας – από το νέο μνημόνιο. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που επισκέφτηκε την Τρίτη τον ΟΕΚ, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση να κλείσει ο Οργανισμός, εφόσον, όπως είπε, οι δαπάνες του δεν καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τις εισφορές των εργαζομένων. Πάντως, το ζήτημα απασχόλησε και τη σημερινή συνάντηση των Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Ads

 
Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ενημερωτική σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Στη διάρκειά της συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εργασιακά θέματα και θέματα συντάξεων, καθώς και ένα νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, για τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και Κατοικίας προκειμένου να μην καταργηθεί.
 
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον υπό κατάληψη Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.  Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση να κλείσει ο ΟΕΚ, εφόσον, όπως είπε, οι δαπάνες του δεν καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τις εισφορές των εργαζομένων.
 
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «κουκουλοφόρους με γραβάτες» όσους ψήφισαν το νέο μνημόνιο, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον οποίο αποκάλεσε «υπουργό ανεργίας και κοινωνικής διάλυσης».
 
Την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, υπήρξε αντιπαράθεση για το θέμα αυτό μεταξύ του υπουργού Εργασίας και του κ. Τσίπρα. Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτρουμάνης είχε αναφέρει ότι οι δυο οργανισμοί «δεν πρέπει να κλείσουν», προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες που θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα «θα έχουμε την ευκαιρία να το ξαναδούμε».

Την ανάγκη διατήρησης των στοιχειωδών κοινωνικών παροχών με 27% φτωχούς υπογράμμισε ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα, σταθερό προσηλωμένο «το στόχο της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού Κράτους, διαπραγματεύεται με επιχειρήματα». «Ο αγώνας είναι δύσκολος. Η προσπάθεια, όμως, συνεχής και άοκνη», παρατήρησε ο κ. Νικολόπουλος.