Υπό κατάληψη τελεί εδώ και λίγες ώρες, η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή.

Ads

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ομάδα φοιτητών εισήλθε και κατέλαβε το κτίριο όπου στεγάζεται η Πρυτανεία εντός της Πανεπιστημιούπολης και επέδωσε επιστολή από την οποία προκύπτει ότι ο λόγος της συγκεκριμένης κίνησης είναι ο ψηφισθείς νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα ΑΕΙ.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί εντάσεις ή πρόκληση φθορών στο υπό κατάληψη κτίριο, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας η συνέλευση των φοιτητών αναφορικά με το χρόνο διάρκειας της κατάληψης.

Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας (01/03) και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην οποία προχώρησαν οι φοιτητές. Οι καταληψίες, μεταξύ άλλων, αντιδρούν στον νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος προβλέπει ανάμεσα σε άλλα τη θέσπιση ειδικού σώματος από την αστυνομία για τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που υπογράφει η «Συνέλευση Πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» αναφέρεται, ότι «καταπατάται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και δημιουργείται το νομοθετικό πλαίσιο για την εν δυνάμει καταπάτηση της ελεύθερης διάδοσης ιδεών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, βάζοντας την Αστυνομία μέσα σε αυτά».

Ads

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνουν ότι επί ένα χρόνο παραμένουν μακριά από τις σχολές τους με την τηλεκπαίδευση να συνεχίζεται και να δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων:

«Η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας έχει υποστεί τεράστια πλήγματα, με τις πλατφόρμες να πέφτουν, πολλούς φοιτητές να έχουν προβλήματα πρόσβασης σε αυτή, αλλά και έντονη αύξηση των κρουσμάτων καθηγητικής αυθαιρεσίας, όπου η τηλεκπαίδευση είναι συνθήκη που την βοηθά να ευδοκιμήσει.

Ακόμη, υπάρχουν φοιτητές που δεν μπορούν εδώ και έναν χρόνο να πάρουν πτυχίο, καθώς δεν μπορούν να κάνουν την πρακτική τους, ενώ άλλοι καλούνται, σε αντικείμενα τα οποία έχουν άμεση σύνδεση με την χρήση εργαστηρίων να κάνουν «εικονικά εργαστήρια». Δηλαδή, ένας φοιτητής Χημείας πώς θα κάνει οργανική χημεία δίχως εργαστήριο και ένας φοιτητής Ιατρικής πώς θα γίνει γιατρός χωρίς να κάνει κλινικές;».