Υπό κατάληψη τελεί από την Τετάρτη 24 φεβρουαρίου η Πρυτανεία του ΑΠΘ, λόγω της καταπάτησης – για άλλη μια φορά – του Aσύλου από αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο χώρο του Πανεπιστημίου μετά από προσπάθεια ομάδας φοιτητών να κατεβάσει τις απαγορευτικές μπάρες του Πανεπιστημίου. Οι αστυνομικοί τους κυνήγησαν μέχρι την Πρυτανεία με αποτέλεσμα να τους εγκλωβίσουν στο χώρο. Αυτό προκάλεσε την κινητοποίηση των φοιτητών που πραγματοποίησαν συνέλευση κι αποφάσισαν κατάληψη της Πρυτανείας. Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει ποιος αποφάσισε την άρση του Ασύλου, καθώς δεν συνεκλήθη εχθές Πρυτανικό Συμβούλιο.

Ads

Ο φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος της παράταξης ΑΡΕΝ, Τάσος Ξένος, εξηγεί στο tvxs.gr πώς με αφορμή αυτό το περιστατικό «η αστυνομία εισέβαλλε στο Πανεπιστήμιο, στην ουσία καταπάτησε το άσυλο κι έφτασε μέχρι την είσοδο της Πρυτανείας»:

«Εχθές, αμέσως μετά την πορεία για την πανεργατική απεργία, πληροφορηθήκαμε, κατά τις 13.00, ότι μια ομάδα φοιτητών κατέληξε στο Πανεπιστήμιο για να κατεβάσει τις μπάρες της εισόδου. Αρχικά, τα παιδιά προσπάθησαν να κατεβάσουν τις μπάρες από την πάνω μεριά (της Αγίου Δημητρίου), αλλά δεν τα κατάφεραν. Μπήκαν μέσα αστυνομικοί, τους κυνήγησαν, κι όταν τα παιδιά προσπάθησαν να ξανακατεβάσουν την μπάρα από την κάτω πλευρά της εισόδου (δηλαδή μπροστά από την Πρυτανεία), τότε μπήκαν και από κάτω αστυνομικοί και συντεταγμένα τα παιδιά άρχισαν να προχωρούν στο προαύλιο της Πρυτανείας, περικυκλωμένοι. Οι αστυνομικοί μπήκαν μέχρι και το προαύλιο στην είσοδο της Πρυτανείας. Μέχρι εκεί έφτασαν».

Άμεση ήταν η αντίδραση των φοιτητών, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να προστατέψουν το Άσυλο και πραγματοποίησαν στην Πρυτανεία στις 15:00, όπου συμμετείχαν τουλάχιστον 500-600 άτομα, όπως εξηγεί ο Τάσος Ξένος. «Στη συνέλευση συμμετείχαν επίσης όλα τα κομμάτια του φοιτητικού κινήματος, πλην της ΠΚΣ, δηλαδή από την αυτονομία μέχρι και την ΟΚΔΕ, το ΚΚΕ (μ-λ), την ΑΡΕΝ που εκπροσωπώ κι εγώ, τα ΕΑΑΚ», προσθέτει. «Αυτό που εμείς τουλάχιστον είπαμε στη συνέλευση είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα δεδομένο από την πλευρά της αστυνομίας και κατ’ επέκταση και της κυβέρνησης, ότι η αστυνομία θα μπορεί να μπαίνει όποτε θέλει στο Πανεπιστήμιο και με την ανοχή των Πρυτανικών Αρχών. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ιδωθεί ως κάτι το ξεχωριστό, είναι στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου της κυβέρνησης να καταστρατηγήσει κάθε κεκτημένο δικαίωμα που έχουμε αγωνιστεί πραγματικά να το κρατήσουμε εδώ και αρκετό καιρό. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που έχει καταπατήσει το άσυλο η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Το έκανε και στις 17 Νοέμβρη και το Δεκέμβρη που μας πέρασε, όπου μέσα σε δυο μέρες καταπάτησαν το Άσυλο 3 φορές. Εμείς αυτό που είπαμε τότε ήταν ότι θα μας βρουν απέναντί τους, τόσο στην καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών μας, όσο και σε οποιαδήποτε επίθεση δέχονται τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, γιατί – όπως είπα και πριν – το εντάσσουμε σ’ ένα συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει και το Άσυλο αλλά και κάθε κεκτημένο δικαίωμα», επισημαίνει ο Τ. Ξένος.

Ads

Διαφωνία ωστόσο έχει προκύψει μεταξύ των αριστερών παρατάξεων και του χώρου της αυτονομίας, όσον αφορά στο που πρέπει να επικεντρωθεί ο αγώνας και κατ’ επέκταση στο πόσο θα πρέπει να διαρκέσει η κατάληψη της Πρυτανείας. Όπως εξηγεί ο Τ. Ξένος, ενώ οι αριστερές παρατάξεις πρότειναν να γίνει μονοήμερη κατάληψη του χώρου της Πρυτανείας, ώστε να λειτουργήσει ως μέσο αντι-πληροφόρησης, να συνταχθούν δελτία Τύπου για να δοθούν στα κανάλια και από την επόμενη ουσιαστικά μέρα να ανοίξουν το θέμα στα ΔΣ όλων των σχολών και στις Γενικές Συνελεύσεις, ο χώρος της αυτονομίας επέμενε για κατάληψη διαρκείας της Πρυτανείας. «Εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι δεν θέλουμε να κάτσουμε εδώ επ’ αόριστον και για πολλές μέρες όπως ακουγόταν από το χώρο της αυτονομίας κυρίως, επειδή αυτή η συνταγή δεν έχει πετύχει και στο παρελθόν που είχαμε φτιάξει επιτροπή κατάληψης της Πρυτανείας. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πιο δυναμικό, όπως θεωρούμε ότι είναι το να ανοίγουμε συνεχώς το θέμα μέσα στις σχολές μας, να κάνουμε δράσεις, έξω κυρίως στην πόλη για να καταλάβει και η κοινωνία και να μην είμαστε κλεισμένοι στην Πρυτανεία», διευκρινίζει.

Η πρόταση που πλειοψήφησε τελικά στη συνέλευση ήταν αυτή της μονοήμερης κατάληψης. Το βράδυ όμως της ίδιας μέρας, ο χώρος της αυτονομίας πραγματοποίησε δεύτερη συνέλευση, αποφασίζοντας να συνεχίσει την κατάληψη. Έτσι, από σήμερα το πρωί, οι αριστερές παρατάξεις δεν συμμετέχουν στην κατάληψη, η οποία στηρίζεται πλέον από μερίδα φοιτητών που πρόσκειται στο χώρο της αυτονομίας κυρίως.

Σημειώνεται ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο δεν συνεκλήθη εχθές προκειμένου ν’ αποφασίσει την άρση του Ασύλου. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, υποστήριξε ότι για την παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας δεν απαιτείται πλέον προηγούμενη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, επικαλούμενος δύο αποφάσεις της Συγκλήτου (του Ιουνίου 2008 και του Δεκεμβρίου 2009) σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται η συνδρομή δημόσιας δύναμης, όταν απειλούνται οι άνθρωποι και οι υποδομές του Πανεπιστημίου. Όσον αφορά όμως την κατάληψη του κτηρίου διοίκησης, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν προβλέπεται παρόμοια παρέμβαση.

Από την πλευρά τους, δικηγόροι της Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για ευθεία παραβίαση του πανεπιστημιακού Ασύλου. Η «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης» μάλιστα πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Οι συμμετέχοντες στην κατάληψη πραγματοποίησαν ακόμα μία συνέλευση το βράδυ της Πέμπτης και αποφάσισαν να συνεχιστεί η κατάληψη τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Επίσης, το απόγευμα της Παρασκευής, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί πορεία για το άσυλο η οποία θα ξεκινήσει από την Πρυτανεία και στη συνέχεια και πάλι συνέλευση για να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί ή όχι η κατάληψη του κτιρίου.

Ρεπορτάζ από Θεσσαλονίκη: Αρίστος Αναγνώστου
Συνέντευξη-κείμενο: Αμαλία Αλτίνου