Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 κατέθεσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Στην σύντομη παρέμβαση του ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι με το νέο προϋπολογισμό μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις να αρχίσει η αντιστροφή της πορείας του τόπου. Επεσήμανε πως είναι ένας προϋπολογισμός πρωτογενούς πλεονάσματος, αν και μικρού, της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ, καθώς και μείωσης του δημοσίου χρέους. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν θα συνοδεύεται από νομοσχέδιο με νέα φορολογικά/εισπρακτικά μέτρα. Το προσχέδιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνέντευξη Τύπου, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα.

Ads

 
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,4% του ΑΕΠ (ή 11,427 δισ. ευρώ) μετά την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, από 9% εφέτος (ή 1,683 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο η πρόβλεψη για το φετινό έλλειμμα ήταν 8,5%. Η διαφορά αυτή (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) θα καλυφθεί εντός του 2012. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το 2012 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κατεβάσει ταχύτητα στο 2,8% από 5,5% το 2011.

Λογική ενότητας ζήτησε ο Λουκάς Παπαδήμος

Να ξεχάσουν τον καταμερισμό ευθυνών για τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουν με λογική ενότητας για την προώθηση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από τα μέλη της κυβέρνησής του, κατά την αρχική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ads

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην επισήμανση περί ενότητας, καθώς -όπως είπε- κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, διαπίστωσε διαφοροποιήσεις μεταξύ των υπουργών, με επίκεντρο τις ευθύνες για τα λάθη του προηγούμενου διαστήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να παραδώσουν σημειώματα με τις εκκρεμότητες που έχουν, ώστε να συντονιστεί η κυβέρνηση για την προώθηση των νομοθετημάτων.
 
Στην Αθήνα η τρόικα

 
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα έρχονται σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (EKT) προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ.
 
Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.
 
Παραμένει το ζήτημα των γραπτών δεσμεύσεων
 
Παραμένει πάντως το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητεί η Ευρωζώνη από τον πρωθυπουργό και τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση.
 
Χθες, και το ΔΝΤ ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη νέα τρικομματική κυβέρνηση ότι είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή των οικονομικών στόχων του νέου δανειοδοτικού προγράμματος προς την Ελλάδα προκειμένου να αποδεσμεύσει την έκτη δόση.
 
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση και μόλις υπάρξουν διαβεβαιώσεις για ευρεία πολιτική στήριξη σε μέτρα βάσει του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης» δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου, χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά σε γραπτές δεσμεύσεις.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των υπογραφών και των γραπτών εγγυήσεων, σημείωσε πως το ΔΝΤ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή θέση να υπάρξουν «εγγυήσεις» για την «ευρεία πολιτική στήριξη» στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι «δεν θα περιγράψουμε ακριβώς ποια μορφή θα έχουν αυτές».
 
Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Λ. Παπαδήμος
 
Εν τω μεταξύ, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί επίσης στις συναντήσεις που θα έχει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Κομισιόν της  Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 
Την Τρίτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.