Χωρίς να σημειωθούν επεισόδια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Επί ποδός τουλάχιστον 4.000 αστυνομικοί ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ παρακολουθούσε από ψηλά.

Ads

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ,  ξεκίνησε από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και κατέληξε έξω από τη ΔΕΘ, όπου οι διαδηλωτές  φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια διαλύθηκαν.

Η πορεία του ΠΑΜΕ, με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους και κατέληξε στο λιμάνι.

Προσυγκεντρώσεις πραγματοποίησαν, στην πλατεία Αγίας Σοφίας οργανώσεις πολιτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Στη συμβολή της πλατείας Αριστοτέλους με την οδό Τσιμισκή, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες, πρώην εργαζομένοι της ΕΡΤ, μαζί με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και βουλευτών του, κινήθηκαν προς το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και ενώθηκαν με την πορεία των συνδικάτων.

Ads

Κουτσούμπας: Προκλητικές οι εξαγγελίες Σαμαρά

Ο γενικός γραμματέας  του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δηλώσεις του στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, κάλεσε τον λαό να οργανώσει την πάλη του με αιχμή τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Επίσης, χαρακτήρισε «προκλητικές» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Παράλληλα, έκανε για λόγο για  «αυταπάτες» που, όπως είπε, «σπέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα». Πρόσθεσε ότι το αποψινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη «πρέπει να σημάνει σάλπισμα φθινοπωρινής εργατικής αντεπίθεσης».

Λαφαζάνης: Μήνυμα ελπίδας από τη Θεσσαλονίκη

«Το μήνυμα ελπίδας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την πορεία των εργαζομένων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από τη συμμετοχή του κόσμου. Η Θεσσαλονίκη «γίνεται αφετηρία μεγάλων φθινοπωρινών κοινωνικών αγώνων που θα κάνουν παρελθόν την κυβέρνηση των μνημονίων και θα φέρουν στο προσκήνιο μια κυβέρνηση της αριστεράς για την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η εργατική κοσμοπλημμύρα της Θεσσαλονίκης στέλνει παντού, σε όλη την Ελλάδα, ένα δυνατό κάλεσμα προοδευτικής ανατροπής».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι ο Α. Σαμαράς από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, μοίρασε «ψίχουλα» και έταξε «θα».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και ομολογιούχων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αμέσως μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν ομολογιούχοι στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια κρατώντας σημαίες και πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόϊκας, πραγματοποίησαν πορεία με στόχο να φθάσουν μέχρι το συνεδριακό κέντρο και να διαμαρτυρηθούν. Ωστόσο, αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στο ύψος της πλατείας του Λευκού Πύργου, τους εμπόδισαν, τοποθετώντας κάθετα στο δρόμο κλούβες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Τελικά, οι διαδηλωτές εκπαιδευτικοί αποχώρησαν από το σημείο μετά από λίγη ώρα.

Στο μεταξύ, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ, κάτοχοι κρατικών ομολόγων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, απέναντι από την κεντρική είσοδο της έκθεσης, άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το «κούρεμα» των ομολόγων.

Απαγόρευση διαδηλώσεων στο δυτικό τμήμα του κέντρου

Νωρίτερα, απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στο δυτικό τμήμα του κέντρου της πόλης, «για λόγους δημόσιας ασφαλείας και αποτροπής σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης».

Όπως ανακοινώθηκε, η απαγόρευση ισχύει από τα ξημερώματα σήμερα, Σάββατο, έως και τις 6 το πρωί της Δευτέρας (8/9) και αφορά την περιοχή, που οριοθετείται από τις οδούς: διασταύρωση Βενιζέλου με Λ. Νίκης – Βενιζέλου – Αγίου Δημητρίου – Λαγκαδά – Αγ. Πάντων – Μοναστηρίου – Ιωάννου Κωλέττη – 26ης Οκτωβρίου – Ναυάρχου Κουντουριώτη – Λ. Νίκης μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Βενιζέλου, καθώς και στο πλακόστρωτο της παραλίας που περικλείεται από τις οδούς Ι. Δραγούμη και Ε. Βενιζέλου.

Σημειώνεται ότι από την παραπάνω οριοθετούμενη περιοχή εξαιρείται ο χώρος, της οδού Καζαντζάκη 4, μέχρι του σημείου που η εν λόγω οδός τέμνεται με την 26ης Οκτωβρίου.

Η Χρυσή Αυγή είχε προγραμματίσει τη διοργάνωση συγκέντρωσης, στην πλατεία Ελευθερίας, αλλά μετά την απαγόρευση η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, κάτω από τα γραφεία της οργάνωσης, στην οδό Καζαντζάκη.