Υπό αστυνομικό κλοιό βρίσκονται οι σχολές στο κέντρο της Αθήνας, Νομική και ΑΣΟΕΕ, έπειτα από αίτημα των πρυτανικών αρχών, προκειμένου να αποτραπούν φοιτητικές καταλήψεις ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Ένταση σημειώθηκε μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών που πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομική, με αποτέλεσμα δύο φοιτητές να καταλήξουν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Άγρια επίθεση των ΜΑΤ και στην απογευματινή πορεία, που πραγματοποίησαν φοιτητικές και πολιτικές συλλογικότητες στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα. Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. 

Ads

Η πορεία των φοιτητών το απόγευμα της Πέμπτης ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατέβηκαν την Πανεπιστημίου και έστριψαν στη Σίνα με κατεύθυνση προς τη Νομική, όπου η αστυνομία πέταξε κρότου λάμψης, ωστόσο το επεισόδιο δεν έλαβε έκταση. Η διαδήλωση συνέχισε την πορεία της προς το Πολυτεχνείο για να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων. Όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους φοιτητές να μπουν στο Ίδρυμα με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, κρότου λάμψης και τους φοιτητές να καταγγέλλουν την βία των δυνάμεων των ΜΑΤ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες φοιτητές.

Βίντεο από την απογευματινή πορεία

Βίντεο του Βασίλη Νούση

image

Ads

Νωρίτερα…

Το πρωί της Πέμπτης δύο φοιτητές κατέληξαν στο νοσοκομείο, στην προσπάθεια τους να μπουν στη σχολή, δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ. Ο ένας εκ των δύο φοιτητών έχει τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και ο δεύτερος πιο ελαφρά στο κεφάλι και
στο χέρι. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

image

Ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, είχε ανακοινωθεί ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα κλείσουν από την Παρασκευή και για τρεις μέρες για λόγους ασφαλείας των κτιρίων, πλην του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Ξαφνικά όμως ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Φορτσάκης, ζητησε το βράδυ της Τετάρτης την «περιφρούρηση» της Νομικής. Σε ανάλογα μέτρα προχώρησε και η πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ.

image

Τουλάχιστον επτά διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Νομική Σχολή. Αστυνομία υπάρχει και στο κτίριο της Πρυτανείας, ενώ περίπου 7.000 αστυνομικοί πρόκειται να αναπτυχθούν τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας.

image

Οι φοιτητές, κρατώντας πανό, με συνθήματα όπως «Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια – Παραίτηση Φορτσάκη – Ελευθερία στην Παιδεία», κατέβαλαν από νωρίς το πρωί το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Ακαδημίας.

image

Οι φοιτητές κινήθηκαν προς την είσοδο της Νομικής προκειμένου να μπουν μέσα στο κτίριο, και τότε δυνάμεις της αστυνομίας τους περικύκλωσαν φωνάζοντας ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μπουν. Για να τους απομακρύνουν έκαναν χρήση βίας αλλά και χημικών.

image

Σημειώνεται πως ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής είχε πάρει απόφαση για κατάληψη, ενόψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία θα ξεκινούσε σήμερα Πέμπτη, ενώ είχε προγραμματιστεί και σχετική με τονεορτασμό του Πολυτεχνείου εκδήλωση.

image

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ, αποφάσισε τον αποκλεισμό της σχολής έως την Τρίτη, παρόλο που υπήρχε προγραμματισμένη για σήμερα συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου.

image

Στο μεταξύ, κλειστές από το πρωί παραμένουν οι πύλες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και η αίθουσα όπου είχε προγραμματιστεί γενική συνέλευση φοιτητών. Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ,  Αχιλλέας Ζαπράνης, προσπαθεί να εμποδίσει τη διενέργεια γενικών συνελεύσεων και απείλησε τους φοιτητές ότι αν επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν συνέλευση θα καλέσει τα ΜΑΤ.

image

Η απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ για αποκλεισμό των κτιρίων εν όψει 17ης Νοεμβρίου, έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Φορτσάκη για την φρούρηση του Ιδρύματος, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Ως απάντηση οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή, όπου συνάντησαν το μπλοκ των διοικητικών εργαζομένων που διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική της διαθεσιμότητας-απολύσεων και στην παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της πρυτανείας

Στην ανακοίνωση για την απόφασή τους να κλείσουν τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρεται:

image

«Μετά από εισήγηση των Κοσμητόρων των Σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, ΟΠΕ) αποφασίσθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτήρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13/11/14 έως και την προσεχή Δευτέρα 17/11. Για παρόμοιους λόγους και μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων προκρίθηκε τελικά να κλείσει και το κτήριο της Πρυτανείας κατά το ίδιο διάστημα και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις αυτών των ημερών».

image

«Ζητούμε την κατανόηση όσων επρόκειτο να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις και των εργαζομένων του Ιδρύματος για την ανάγκη αυτών των εκτάκτων ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης απέναντι του Πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας».

Μέρες Πολυτεχνείου

Οι «μέρες Πολυτεχνείου» που εκτυλίσσονται από το πρωί στη Νομική ξεσήκωσε οξεία αντιπαράθεση και στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας είπε πως εξελίσσεται «νέα απίστευτη συμπεριφορά κυβερνητικής καταστολής», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση επιλέγει να λύσει τα θέματα της παιδείας με τα ΜΑΤ. Αυτό είναι δείγμα όχι αυταρχισμού, αλλά προβοκατόρικο». «Τα προβλήματα της παιδείας δεν αντιμετωπίζονται με ΜΑΤ και χημικά», τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης

«Μην νομίζετε ότι με τα ΜΑΤ θα τρομοκρατήσετε το φοιτητικό κίνημα» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονής από το βήμα της Βουλής. «Δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι, οι φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα όχι μόνο στην τακτική της βίας που θέλετε να εφαρμόσετε στα Πανεπιστήμια, αλλά δεν θα σκύψουν το κεφάλι σε αυτό που είναι ο στόχος σας η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ και παλεύει».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απάντησε  στον κ. Δρίτσα λέγοντας πωςι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί πως υπάρχουν νόμοι και θα εφαρμόζονται». «Αυτά που ξέρετε τελείωσαν. Αν γίνεται υπέρβαση του νόμου, θα υπάρχει έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη της επίθεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος είπε αναφερόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως «εσείς είστε με τους απέξω, εμείς με τους μέσα. Εσείς είστε με την τρομοκρατία, με τις καταλήψεις με την ανομία».

Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας το λόγο. Όταν ο Θεόδωρος Δρίτσας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπάθησαν να απαντήσουν στις κατηγορίες, ο προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Καλατζής τους έκλεισε τα μικρόφωνα.

Για δόγμα του νόμου και της τάξης που στόχο έχει να χτυπήσει τις συλλογικότητες έκανε λόγο το ΚΚΕ, διαμηνύοντας ότι οι τακτικές αυτές δεν πρέπει να περάσουν.

Νωρίτερα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει τα γεγονότα της Νομικής. «Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε, καθώς λέγαμε πώς τα προληπτικά λοκ-άουτ σε ΝΟΠΕ και ΑΣΟΕΕ γίνονται για τη δημιουργία κλίματος έντασης», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. «Κυβέρνηση και Πρυτανικές αρχές, με πρωτοπορία του αυταρχισμού τον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκη, ξυπνάνε μνήμες από σκοτεινές εποχές, λίγες μόλις μέρες πριν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έβαλε τις εποχές αυτές μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας! Η νεολαία δεν θα τρομοκρατηθεί», σχολιάζει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

«Άλλο χώρος μάθησης και άλλο χώρος καταλήψεων», είπε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας τα όσα εκτυλίχθηκαν έξω από τη Νομική Αθηνών. «Όσοι πιστεύουν ότι θα επιβάλλουν τον νόμο της ζούγκλας στα Πανεπιστήμια, ας το μάθουν μια για πάντα και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: άλλο χώρος μάθησης και άλλο χώρος καταλήψεων», δήλωσε συγκεκριμένα, διαμηνύοντας παράλληλα ότι «η νομιμότητα θα επιβληθεί επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός» και επειδή «αυτό απαιτούν οι Έλληνες φορολογούμενοι».

image

Διαμαρτυρία των διοικητικών ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτικής της διαθεσιμότητας και των απολύσεων πραγματοποίησαν το μεσημέρι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ κήρυξε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου. Οι διοικητικοί υπάλληλοι διεκδικούν την κατάργηση της διαθεσιμότητας, την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και την επανένταξη όλων στις υπηρεσίες τους.

image

image