Αν και το βασικό θέμα συζήτησης στην κοινή γνώμη και τα κοινωνικά δίκτυα εν μέσω της μεγάλης επιδημίας είναι ότι οι Αθηναίοι αναχωρούν μαζικά με τα οχήματά τους για την επαρχία, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφονται για την κίνηση των οχημάτων στα διόδια.

Ads

Από το πρωί της Παρασκευής μεταδίδεται στη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ότι οι κάτοικοι της Αθήνας «αποδρούν μαζικά προς την επαρχία» και προς απόδειξη τούτου μεταδίδεται ότι παρατηρούνται ουρές στα διόδια της Ελευσίνας. Εκτενείς αναφορές στο ζήτημα έγιναν, μάλιστα,  από τον Καθηγητή – εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρα και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στην τακτική τους ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής. 

Ωστόσο, από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνεται πως η κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας είναι μάλλον υποτονική. Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2 μ.μ. της Παρασκευής, σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν 32% λιγότερα οχήματα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή ενώ σύμφωνα με την Νέα Οδό, από το διόδια των Αφιδνών πέρασαν 27% λιγότερα οχήματα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του gocar.gr Αλλά και σύμφωνα με την Τροχαία η κίνηση στις εξόδους είναι απολύτως φυσιολογική.

Πώς δημιουργήθηκε το θέμα 

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της Καθημερινής Λίνα Γιάνναρου, το θέμα ξεκίνησε από ένα φωτογραφικό απόσπασμα από την πρωινή εκπομπή του Alpha και ένα τίτλο με ερωτηματικό («Φεύγουν λόγω κοροναϊού;») που αναπαρήγαν διάφορα ΜΜΕ χωρίς να τεκμηριώνεται ενώ ο δημοσιογράφος της εκπομπής αναφέρει με σαφήνεια πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών. Μάλιστα, είναι προφανές ότι δεν υπήρξαν ουρές στα διόδια αλλά παρατηρήθηκε φυσιολογικός συνωστισμός. Ειδικά, δε, στα διόδια της Ελευσίνας δεν υπάρχουν υπάλληλοι αλλά γίνονται μόνο ανέπαφες πληρωμές, με κάρτες, e-pass και κερματοδέκτες.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι γιατί έγινε αστραπιαία διασπορά της σχετικής ψευδούς «είδησης» και ειδικά, γιατί οι πλέον αρμόδιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη στιγμή αντιμετώπισης της φονικής πανδημίας, την υιοθέτησαν και προανήγγειλαν τη λήψη μέτρων που αποδίδονται σε αυτή στην «ανεύθυνη συμπεριφορά» των πολιτών. 

Ads

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως επίσημες αναφορές και καταγγελίες για μετακινήσεις κατοίκων των πόλεων προς νησιά και περιοχές της περιφέρειας υπάρχουν εδώ και αρκετές ημέρες, και τις έχει αναδείξει το Tvxs.gr και με σχετικό ρεπορτάζ, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποια αντίδραση ή να ανακοινωθούν μέτρα, όπως συνέβη σήμερα για τους ταξιδιώτες προς τα νησιά