Σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης επιφέρει το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε, υπό τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. 

Ads

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «μεταρρυθμιστική τομή» αναφορικά με το νομοσχέδιο αυτό που αλλάζει τον τρόπο αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και της επιλογής ανώτερων στελεχών στο στενό δημόσιο τομέα.

Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης είναι:

  • Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης  μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
  • Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.
  • Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

Οι δυο μεγάλες αλλαγές

Ads

Η πρώτη αφορά στο ζήτημα των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων. Η αρχική πρόταση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, διά χειρός του οποίου, έρχεται το νέο νομοσχέδιο, ήταν να είναι υπηρεσιακοί. Πολλά στελέχη της κυβέρνησης, ωστόσο, επέμειναν αυτοί να παραμείνουν πολιτικά πρόσωπα. 

Χθες στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε τελικά να συνυπάρχουν και οι δυο κατηγορίες, κατά το γερμανικό μοντέλο. Έτσι με το νέο νομοσχέδιο θα εισαχθεί και ο θεσμός του λεγόμενου θεσμικού Γενικού Γραμματέα πενταετούς θητείας, ο οποίος θα επιλέγεται από το Μητρώο Στελεχών. Ωστόσο, διατηρείται παράλληλα και ο θεσμός του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα είναι πολιτικό στέλεχος. 

Μια δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για στελέχη του ιδιωτικού τομέα, να εισέλθούν στη δημόσια διοίκηση και να τους αναγνωριστεί πλήρως η προϋπηρεσία και η εμπειρία τους μέσα από τη βαθμολογική τους εξέλιξη. 

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πολλές μεταβατικές διατάξεις, αφού η υλοποίηση όσων προβλέπει χρειάζεται χρόνο. Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι «υπάρχει διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα, από ό,τι η πολιτική που ακολούθησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που προώθησαν ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο, διαμοίρασαν τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα και ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησαν να καταστήσουν πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, τους οποίους είχαν διορίσει με καθαρά κομματικά κριτήρια σε δημόσιους οργανισμούς». 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με το νέο νομοσχέδιο ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας και πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε τις λεπτομέρειες ενός Νομοσχεδίου – τομή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους. Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος. Δίνουμε ανάσα και εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς», δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.