Η υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής του Ελληνικού Οργανισμού Μετανάστευσης, Βασιλική Κατριβάνου επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ότι «Η υπόθεση του Σαϊντού πρέπει να γίνει αφορμή να επεκταθεί η προστασία των ανηλίκων προσφύγων μέχρι τα 21 τουλάχιστον».

Ads

Στην συνέχεια, εξήγησε πως «Πρέπει να προστατεύουμε τους ανηλίκους γενικά και όχι κατ’ εξαίρεσιν, όπως επιχειρείται να γίνει στην περίπτωση του Σαϊντού για επικοινωνιακούς λόγους και επειδή πήρε τόση δημοσιότητα η υπόθεση».

Η κα Κατριβάνου τόνισε, επιπλέον, ότι «πρέπει να προστατεύσουμε όχι μόνο τους ασυνόδευτους ανηλίκους, που φυσικά είναι προτεραιότητα αλλά και τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Όταν λαμβάνουν τελεσίδικη απορριπτική απόφαση, οικογένειες που έχουν αρχίσει να χτίζουν μια ζωή εδώ, που τα παιδιά τους πάνε σχολείο, έχουν κάνει φίλους, έχουν γλυτώσει από τους εφιάλτες του πολέμου, των διώξεων και της πείνας, βρίσκονται σε απελπιστικό αδιέξοδο. Για να καταλάβουμε το πρόβλημα σας λέω ότι είχαμε περιστατικό αυτοκτονίας παιδιού λόγω της απόρριψης του ασύλου».

 

«Η κυβέρνηση οφείλει και είναι υποχρεωμένη από την ΕΕ να κάνει πράγματα που δεν κάνει» υπογράμμισε η Βασιλική Κατριβάνου, «για παράδειγμα ο θεσμός του επιτρόπου ανηλίκων έχει εγκαταλειφθεί. Υπάρχουν μόνο επτά επίτροποι αυτή τη στιγμή και αυτοί είναι από τη Μ.Κ.Ο. “Μετάδραση”, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ασυνόδευτα που γνωρίζουμε πού βρίσκονται κι άλλα τόσα που αναζητούμε».

«Παρά το σκότος των ημερών και την εχθρική στάση της κυβέρνησης το κίνημα αλληλεγγύης στον Σαϊντού είναι μια μεγάλη φωτεινή ελπίδα» κατέληξε η κα Κατριβάνου.

Ads