Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2015 υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών ανέφερε πως ο Προϋπολογισμός του 2015 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες, τα αποτελέσματα της οποίας «επιβεβαιώνουν πως υπάρχει στη χώρα προσήλωση στη σωστή δημοσιονομική πολιτική». Όπως είπε το ζητούμενο στο εξής είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης, με κρίσιμους παράγοντες την πολιτική σταθερότητα και τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις.

«Η οικονομία αλλάζει σελίδα και αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια. Τα πολύ δύσκολα, η κακή κατάσταση, νομίζω πως έχουν τελειώσει», είπε και πρόσθεσε πως το 2015 «θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις δαπάνες του κράτους – και των τόκων – χωρίς την ανάγκη νέου δανεισμού, κάτι που σηματοδοτεί πως η χώρα πλησιάζει στη δημοσιονομική της αυτάρκεια και ότι θα συνεχιστεί η αποκατάσταση των αδικιών και η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της οικονομίας».

Απαντώντας δε, στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «αυτό κάποτε θα αλλάξει, αλλά θα πρέπει πρώτα η χώρα να σταθεί στα πόδια της». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ο Προϋπολογισμός του 2015 «θα εκτελεστεί, μετά από δύο χρόνια σταθερής ανάπτυξης του ΑΕΠ και τάσης αποκλιμάκωσης της ανεργίας και θα οδηγήσει στην επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος για τρίτη χρονιά, βασιζόμενου στην ορθολογική περικοπή δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση των εσόδων και τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών».

Ads

«Πολλοί αμφισβητούν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, αλλά δεν είναι δική μας φουσκωμένη εκτίμηση: Την προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί», σημείωσε, ενώ απαντώντας στο ερώτημα πως θα προκύψει η προβλεπόμενη ανάπτυξη ύψους 2,9%, ο κος Χαρδούβελης εξήγησε πως το κλειδί είναι οι προβλεπόμενες αυξήσεις των επενδύσεων κατά 11,7%, των εξαγωγών κατά 5,2% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 6%. Η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, «δεν προβλέπεται να προέλθει από αύξηση της φορολογίας, αλλά προφανώς από την μεγέθυνση της οικονομίας: Μεγαλώνει η πίττα, και ως εκ τούτου και τα έσοδα».

«Θέλουμε να ελπίζουμε πως μετά την αναχρηματοδότησή τους, οι τράπεζες θα επιστρέψουν στον παραδοσιακό τους ρόλο, δηλαδή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Και επειδή θα έρθει χρήμα στην αγορά, θα αυξηθεί η ρευστότητα και θα ωφεληθεί και το Δημόσιο», επισήμανε.