Υπερψηφίστηκε από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, το οποίο εισήχθη με τη μορφή του κατεπείγοντος, καθώς αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές.

Ads

Το νομοσχέδιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να επισημαίνουν και το ζήτημα του «κατεπείγοντος». «Εδώ ψηφίζουμε τα μη κριτήρια, τις μη δεσμεύσεις, τα μη πλαίσια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει το οτιδήποτε, τόσο στο αστικό όσο και στο φυσικό περιβάλλον».

«Το μεγάλο “ψητό” είναι τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, όπου με την επίκληση έκτακτων περιστάσεων και αναγκών, μπορεί να έρθουν ρυθμίσεις κατά παρέκκλιση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο που να ορίζει το πού θα μπαίνουν οι πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, σε τι εμβαδόν και σε τι χιλιομετρικές αποστάσεις; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο που να ορίζει αν υπάρχει χωρητικότητα, αν υπάρχουν οι διαθέσιμες δυνατότητες, αν μπορούν να επιβιώσουν οι τοπικές αγορές και αν θέλουμε να υπάρχουν οι συνοικίες; Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Ούτε η γνώμη των κατοίκων, ούτε σώματα ή ευρύτερα όργανα που να μπορούν να αποτρέψουν αυθαιρεσίες. Μόνο το επενδυτικό συμφέρον – το συμφέρον της κερδοσκοπίας», σημείωσε.

«Σε νομικό επίπεδο έχουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας, που σε περιβαλλοντικά θέματα είναι πάρα πολύ αυστηρό» απάντησε ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε: «Το νομοσχέδιο πραγματικά δίνει ανάσες όσον αφορά τη λειτουργικότητα των διάφορων περιοχών, αλλά και τη δυνατότητα αναπτυξιακής προώθησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όλου του βεληνεκούς – και όχι μονάχα των μεγάλων επιχειρήσεων».

Ads

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στη χώρα μας ένα περιβάλλον που να ενθαρρύνει μεγάλες επενδύσεις, να αίρει τη γραφειοκρατία, να διευκολύνει τον οποιοδήποτε επενδυτή θέλει να βάλει κεφάλαια για να δημιουργήσει μια μεγάλη επιχειρηματική μονάδα. Το 95% ωστόσο του οικονομικού ιστού της χώρας μας έχει να κάνει με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα – και αυτή είναι που ενθαρρύνεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από το νομοσχέδιο, ιδίως με τις διατάξεις για τις χρήσεις γης» επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Όσο για την προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσε, αυτή προωθείται από άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο.

«Το νομοσχέδιο βάζει όλες τις χρήσεις στις οικιστικές περιοχές – π.χ. γραφεία και ξενοδοχεία 100 κλινών και άνω. Γι’ αυτό βρίσκονται οι άνθρωποι από τη Φιλοθέη έξω από τη Βουλή. Γίνεται χαμός! Δίνονται δωράκια πάνω στον συντελεστή δόμησης, στο ύψος, στην κάλυψη» ανέφερε η Θεανώ Φωτίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Από τη μια καταψηφίζετε τη διάταξη που δίνει βοσκοτόπια στους κτηνοτρόφους και από την άλλη βλέπω μια υπερβάλλουσα ευαισθησία για τη Φιλοθέη. Μεταξύ βοσκοτόπων και Φιλοθέης υπάρχει και ο δρόμος των πραγματικών προβλημάτων» σημείωσε ο Γ. Κουτσούκος. «Δεν αυξάνουμε συντελεστές δόμησης πουθενά. Μάλιστα, στο άρθρο 9 μειώνουμε ορισμένους συντελεστές δόμησης στο μισό» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Ταγαράς.

Η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υπογράμμισε: τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ποιου κατεπείγοντος;». «Μας λέτε πως το θέλει η τρόικα. Μα δεν έχουμε βγει στις αγορές; Δεν έχουμε πλεόνασμα; Δεν είχατε πει μέσω του πρωθυπουργού σας πως το Μνημόνιο τέλειωσε; Ή μήπως δεν έχουν τελειώσει τα μνημόνια και όλα τα υπόλοιπα που λέγατε προεκλογικά ήταν απλά ψέματα;» ανέφερε και χαρακτήρισε «προδήλως αντισυνταγματικές» ορισμένες διατάξεις σχετικά με την  περιβαλλοντική προστασία.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος στα τελευταία νομοσχέδια, δυστυχώς, επιλέγει να νομιμοποιεί ό,τι δεν μπορούσε να νομιμοποιηθεί με τον νόμο περί αυθαιρέτων (…) Φυσικά, όσο η κυρία Κεφαλογιάννη σταματάει τελεσίδικες κατεδαφίσεις αυθαίρετων στην Κρήτη πάνω στον αιγιαλό, και όσο το αναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών θέτει σε διαβούλευση νομοσχέδια για την καταστρατήγηση κάθε νόμου που αφορά τον αιγιαλό, μάλλον δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον», δήλωσε η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ.

«Με αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να παραμεριστεί οτιδήποτε εμποδίζει την πορεία επέλασης των λεγόμενων “επενδυτών”» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανσόπουλος, τόνισε πως «η επίτευξη του καπιταλιστικού κέρδους προϋποθέτει να θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες: Οι κατασκευαστικοί όμιλοι σας εμποδίζουν να εξασφαλίσετε ποιοτική στέγη για τον λαό. Η Ε.Ε. δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή αυτάρκεια έναντι της αντισεισμικής θωράκισης. Η αντίληψη ότι η γη αποτελεί πηγή πλουτισμού οδηγεί στην εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων».