Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει θέματα των Ευρωεκλογών. To μεσημέρι της Πέμπτης θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της υπουργικής τροπολογίας η οποία απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Ads

Στην τροπολογία αντέδρασαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορόντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να καταθέτει άσχετες διατάξεις σε νομοσχέδια, καταργώντας τον ουσιαστικό διάλογο στη Βουλή.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν κυρίως στις διατάξεις που αφορούν τη δυνατότητα δημοσιοποίησης δημοσκοποήσεων μέχρι δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων καθώς και το ασυμβίβαστο βουλευτών που υποχρεούνται να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα σε περίπτωση υποψηφιότητας στις ευρωεκλογές.

Βελτιωτικές αλλαγές επί του νομονοσχεδίου ζήτησαν επίσης βουλευτές της συγκυβέρνησης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που προβλέπουν κωλύματα και για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ads

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα καλό νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των πολιτών. 

Για «ένα καινούργιο εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές», έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης.