Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ads

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων.

Καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Δεκτά έγιναν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στο σύνολό του.

Ads

Το Ποτάμι μόνο καταψήφισε το άρθρο 2, επισημαίνοντας πως δεν έχει πρόβλεψη για τους μικροομολογιούχους.

Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ δήλωσε ότι απομακρύνθηκε οριστικά ο κίνδυνος του κουρέματος καταθέσεων. Στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων απέδωσε την ευθύνη για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κι εξήγησε τα σημεία στα οποία η παρούσα ανακεφαλαιοποίηση διαφέρει από τις προηγούμενες.

Τη θέση ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση αλλά στην ανεύθυνη πολιτική που άσκησε η συγκυβέρνηση στην πρώτη της θητεία, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Για αμφιθυμίες, αοριστίες και κολοσσιαία λάθη, που οδήγησαν σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα τη χώρα, με μεγάλη διαρροή καταθέσεων και διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Τερατούργημα» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι ο πιο πιστός υπηρέτης του καπιταλισμού.

Αναγκαία χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την επίτευξη των στόχων του, καθώς εκτιμά ότι «η μαύρη τρύπα των τραπεζών θα αυξάνει».