Συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Πέμπτη αποφάσισε ομόφωνα η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητώντας να γίνει δεκτή η πρόταση που κατέθεσε  στην κυβέρνηση για την τακτοποίηση των συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας στους Δήμους της χώρας.

Ads

Την ίδια ώρα, δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέθεσε πρόταση τεσσάρων σημείων, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ads

Η πρόταση περιλαμβάνει απάλειψη των ορίων ηλικίας, επιπλέον μοριοδότηση για τους υφιστάμενους συμβασιούχους, 2.500 μόνιμες προσλήψεις και πολιτική δέσμευση ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες.

Νέα σκληρή κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τους συμβασιούχους

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι διακατέχεται από ιδεοληψίες, ότι θέλει απολύσεις και όχι λύσεις στο θέμα της καθαριότητας, η οποία θέλει να δοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Με τη διαβεβαίωση ότι η ρύθμιση του υπουργείου για τον διαγωνισμό των συμβασιούχων στην καθαριότητα των ΟΤΑ είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, και ταυτοχρόνως είναι κοινωνικά αποδεκτή, ο Πάνος Σκουρλέτης, προέβη σε βελτιωτικές αλλαγές, μετά τη συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με αυτές, στον διαγωνισμό δεν προσδιορίζεται το όριο ηλικίας των συμμετεχόντων καθώς -όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών- με αυτό τον τρόπο εργαζόμενοι που βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησης και έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια -ακόμη κι αν δεν εργάστηκαν συνεχόμενα- στην ΤΑ, δεν αποστερούνται της μοριοδότησης.

«Κατά τα άλλα, ο διαγωνισμός αυτός είναι ανοιχτός» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και κάλεσε την ΝΔ να συμφωνήσει, τουλάχιστον στο τόσο μεγάλο αυτό ζήτημα, που άπτεται, αφενός του μέλλοντος ανθρώπων, αφετέρου σχετίζεται υπό τις παρούσες συνθήκες, με την δημόσια υγεία.

Σημείωσε επίσης, ότι έχει καλέσει τα κόμματα να βρεθούν από κοινού λύσεις στο πρόβλημα «που προέκυψε από μία πρακτική του δικομματισμού που ήθελε να έχει σε συνθήκες ομηρίας τους ανθρώπους».

«Συζήτηση βαθιά ιδεολογική» χαρακτήρισε την συζήτηση στην Ολομέλεια επί της τροπολογίας για τους συμβασιούχους καθαριότητας στους ΟΤΑ, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αντιμετωπίζει μεγάλα ζητήματα πολιτικής κατά πως την συμφέρει.

Καταλόγισε δε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μέσω της πρότασής του για σύμπραξη ιδιωτών και Δήμων στον τομέα διαχείρισης των σκουπιδιών, στην ουσία προτείνει την εγκαθίδρυση εργασίας υπό καθεστώς «γαλέρας» και ενοικίαση εργαζόμενων.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέκρουσε τις κατηγορίες πως η κυβέρνηση αυτή δημιούργησε προσδοκίες για μετατροπή των συμβάσεων στην καθαριότητας, επισημαίνοντας πως αντιθέτως διεμήνυε σε όλους τους τόνους πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό.

ΝΔ: Φωτογραφική προκήρυξη

Της ομιλίας του κ. Σκουρλέτη προηγήθηκε τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Γεωργαντά, σύμφωνα με την οποία η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι κλειστή και φωτογραφική, ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος για τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων έως τώρα.

«Παρατύπως εγκλωβίζει τους Δήμους και μεταφέρει το πρόβλημα» είπε ο κ. Γεωργαντάς και ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία της ΝΔ, για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Στην τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκη Βορίδη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει γίνει όμηρος των καταστάσεων που η ίδια έχει δημιουργήσει.

Αυτό που ζητά η ΔΗΣΥ είναι η εξεύρεση λύσης, όπως ανάφερε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θ. Θεοχαρόπουλου.

«Η Κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την κοινωνία, αλλά για την εκλογική της πελατεία. Ακόμα και τώρα, παρά την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση «ακροβατεί με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προφανή νομικά και συνταγματικά προβλήματα. Προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο, υπόσχεται νέες ανανεώσεις συμβάσεων και φωτογραφικές μονιμοποιήσεις μόνο και μόνο για να δείξει επικοινωνιακά πως επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα».

Όπως υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση «δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες, κρατά αιχμαλώτους τους συμβασιούχους και μετακυλύει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο μέλλον», προσθέτοντας πως η ίδια έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, «δίκαιη και έντιμη απέναντι στους συμβασιούχους που πρέπει να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν. Θεσμικά αξιόπιστη γιατί είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τους νόμους για τις νέες συμβάσεις που απαιτούνται. Καινοτόμα και οικονομικά βιώσιμη γιατί ανοίγει το δρόμο σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών μέσω της σύμπραξης με ιδιωτικούς φορείς».

Μαξίμου: Η πλήρης ταύτιση της ΝΔ με επιχειρηματικά συμφέροντα συνεχίζεται

Για «πλήρη ταύτιση» με επιχειρηματικά συμφέροντα κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι το σχέδιο της είναι να αναλάβουν ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων, με αφορμή τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των σκουπιδιών.

«Η ΝΔ επιχαίρει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα υλοποιηθεί το σχέδιό της. Να αναλάβουν την αποκομιδή των απορριμμάτων ιδιώτες», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει:

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι μαζί με τους εργαζόμενους, θα διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου η αποκομιδή να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους. Η πλήρης ταύτιση της ΝΔ με επιχειρηματικά συμφέροντα συνεχίζεται…».