Δεκτή έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, την περίοδο 1997 – 2014. Η πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων της Ολομέλειας με 187 ψήφους υπέρ και 71 κατά. Συνολικά, ψήφισαν 279 βουλευτές.

Ads

Η πρόταση της ΝΔ, να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, κατά τα έτη 1996 μέχρι σήμερα, δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, καθώς ψηφίστηκε από 107 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 151 βουλευτές. Παρών ψήφισαν 21 βουλευτές.

Πως ψήφισαν τα κόμματα

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

Ads
  • Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «όχι» στην πρόταση της ΝΔ
  • Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και «ναι» στην πρόταση της ΝΔ
  • Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών και η στάση τους λογίζεται «παρών» και στις δύο προτάσεις
  • Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις
  • Το ΚΚΕ ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις
  • Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «παρών» και στις δύο προτάσεις
  • Το Ποτάμι ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις

Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος, εισηγήθηκε η Επιτροπή να απαρτίζεται από 23 μέλη και να ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της. Τα κόμματα, έχουν προθεσμία μέχρι την 21η Απριλίου, να παραδώσουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία.

Ένταση κατά τη διάρκεια της συζήτησης

Η συζήτηση στην ολομέλεια, πριν την ψηψοφορία χαρακτηρίστηκε από ένταση τόσο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όσο και μεταξύ στελεχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και κυρίως μεταξύ του αναπληρωτή υγείας Παύλου Πολάκη και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. 

«Ναι πράγματι κύριοι της αντιπολίτευσης είμαστε ανίκανοι, ξέρετε σε τι; Είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά, στις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι γιατί ικανοί σαν και εσάς σε αυτά δεν θα υπάρξουν ποτέ, ποτέ σε αυτόν τον τόπο», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να βάλει σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της εξεταστικής για την Υγεία και επιτέθηκε εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση για το ζήτημα της αξιολόγησης, ζητώντας εκλογές. 

Απαντώντας ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πήρε μια συνολική συμφωνία στη Μάλτα ξεκαθαρίζοντας τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Σε ότι αφορά το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, τόνισε πως κινδυνεύουν να γίνουν οι γραφικοί του χωριού. «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και όταν γίνουν θα τις χάσετε κιόλας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Αναλυτικά όλες οι τοποθετήσεις στη συνεδρίαση της Ολομέλειας: