Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονταν στην πρόταση.

Ads

Η Προανακριτική Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια έναν μήνα και θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη ΝΔ και έναν από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης).

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι, κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσας μυστικής ψηφοφορίας, γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη. Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

  1. Στην κάλπη για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 182, κατά 3, «παρών» 6, άκυρα 27.
  2. Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 170, κατά 8, «παρών» 12, άκυρα 28.
  3. Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 182, κατά 2, «παρών» 6, άκυρα 28.
  4. Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 185, «παρών» 6, άκυρα 26.
  5. Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 188, «παρών» 4, άκυρα 27.
  6. Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 186, «παρών» 4, άκυρα 27.
  7. Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 180, κατά 2, «παρών» 8, άκυρα 28.
  8. Στην κάλπη για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 159, κατά 17, «παρών» 16, άκυρα 26.
  9. Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 186, «παρών» 6, άκυρα 26.
  10. Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 180, κατά 1, «παρών» 11, άκυρα 26.

Η στάση των κομμάτων στην ψηφοφορία

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
  • Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
  • Η ΝΔ παρίστατο στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσήλθε στις κάλπες.
  • Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έριξαν σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που ανέγραφε «Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)», το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.
  • Η Χρυσή Αυγή ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
  • Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
  • Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε «παρών».

Υψηλοί τόνοι και το γαλάζιο αφήγημα της «σκευωρίας»

Ads

Σημειώνεται πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι η προανακριτική να έχει διάρκεια ένα μήνα, ωστόσο η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους ζητώντας η διάρκεια να είναι τουλάχιστον 3 μήνες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν ακραίες αναφορές και σφοδρές επιθέσεις,  κυρίως από τους Αντώνη ΣαμαράΆδωνι ΓεωργιάδηΕυάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis αλλά πρόκειται για μια κυβερνητική σκευωρία. Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς απείλησε και με ειδικά δικαστήρια, προκαλώντας αντιδράσεις (Διαβάστε αναλυτικά τι ισχυρίστηκαν στις ομιλίες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί). Η ομιλία Σαμαρά πάντως προκάλεσε ενόχληση και στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς δεν πέρασαν απαρατήρητα και τα εσωκομματικά μηνύματα που, επιμελώς και στοχευμένα, εξέπεμψε σε Μητσοτάκη και Καραμανλή. Τη θεωρία της σκευωρίας πάντως, αν και σε σαφώς ηπιότερους τόνους, υποστήριξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κινήθηκε στη σκιά του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε πως υπάρχει σκάνδαλο Novartis, αλλά όπως ισχυρίστηκε δεν εμπλέκονται πολιτικοί.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις απειλές, διεμήνυσε, όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη, πως η κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται και η διερεύνηση της υπόθεσης θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Παράλληλα υπογράμμισε πως πέρα από τις ποινικές ευθύνες, οι οποίες θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας και με σεβασμό πάντα στο τεκμήριο της αθωότητας για τους εμπλεκόμενους, υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες για το τεράστιο σκάνδαλο στην Υγεία, τις οποίες και θα πρέπει να αναλάβουν τα κόμματα που κυβέρνησαν (Αναλυτικά οι ομιλίες και όσα έγιναν στη Βουλή εδώ). «Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το ομολογημένο πλέον σκάνδαλο Νοβάρτις ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αντί αυτού έμεινε να ακούγεται ως παράφωνη ηχώ του παραληρούντος κ. Σαμαρά. Όσο για τις τυχόν ποινικές ευθύνες, για τις οποίες έσπευσε η ΝΔ να κάνει λόγο για ‘παραδοχή σαθρού υποβάθρου’, την συμβουλεύουμε να μην προτρέχει. Όσο πιο πολλή φόρα παίρνει, τόσο πιο σφοδρή θα είναι η πρόσκρουση όταν η Προανακριτική επιτελέσει το έργο της. Και τότε ίσως να μην αρκεί για τη ΝΔ η ετεροχρονισμένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή. 

Διαβάστε επίσης