Το νομοσχέδιο για την παραχώρηση για 12 έτη των κρατικών λαχείων στον ΟΠΑΠ, την Intralot και την Scientific Games, υπερψηφίστηκε από 56 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Η σύμβαση παραχώρησης καταψηφίστηκε από 35 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ads

 
Στις ΟΠΑΠ, Intralot και Scientific Games παραχωρήθηκε μέχρι το 2025 η διαχείριση του Λαϊκού, του Εθνικού, του Ευρωπαϊκού, του Πρωτοχρονιάτικου, του Στεγαστικού και του Ξυστό. Η σύμβαση προβλέπει πως το Δημόσιο θα εισπράξει 190 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση και κάθε χρόνο μέχρι το 2025 θα λαμβάνει το 30% των μικτών κερδών από τα λαχεία, εκ του οποίου, όπως αναφέρεται, το 20% θα χρηματοδοτεί κοινωνικές δράσεις. 

Για «επιχειρηματική συμφωνία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας» έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου τονίζοντας πως η κυβέρνηση ξεπουλάει ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο μέσα σε μια ημέρα «για χάρη των επιχειρηματιών με τα τζετ, εξευτελίζετε τη διαδικασία του κοινοβουλίου». «Τα δίνετε σε συγκεκριμένους οικονομικούς κύκλους για να μας πει μπράβο η κ. Μέρκελ, ο κ. Μελισσανίδης και ο κ. Κόκκαλης και οι δανειστές οι υπόλοιποι», τόνισε.
 
Σε «μοιρασιά στους καπιταλιστές» αναφέρθηκε το ΚΚΕ με την Διαμμάντω Μανωλάκου να επισημαίνει πως «η διαπλοκή πάει αγκαλιά με το σύστημα». Ο Γιώργος Νταυρής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες μίλησε για «χρηματοοικονομικό καρτέλ» και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ανοίξει τους λογαριασμούς του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλλιου Σταυρίδη μετά το σκάνδαλο με το τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη.
 
Οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Κατερίνα Μάρκου, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν κυρίως στη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, ωστόσο τάχθηκαν υπέρ της πώλησης των Κρατικών Λαχείων.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η πώληση των Κρατικών Λαχείων αποδεικνύει την προσήλωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αναφερόμενος στις κατηγορίες περί «ξεπουλήματος» κάλεσε τους επικριτές «να διαβάσουν πιο προσεκτικά τους όρους της σύμβασης» υποστηρίζοντας πως το Ελληνικό Δημόσιο, εκτός των 190 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζει επιπλέον έσοδα περίπου 520 εκ. σε βάθος δωδεκαετίας, συγκριτικά με τα έσοδα που θα είχε το δημόσιο υπό κρατική διαχείριση.