Ψηφίστηκε επί της αρχής, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Ads

«Ναι», επί της αρχής του νομοσχεδίου δηλώνει και η αντιπολίτευση με την εξαίρεση του ΚΚΕ που θα δηλώσει «παρών».

Με το εν λόγω ν/σ αυξάνεται η ελληνική επικράτεια κατά περίπου 13.000 τετραγωνικά χλμ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι «επεδείχθη εθνική ομοψυχία. Δεν υπήρξε το σύνηθες κλίμα των αντεγκλήσεων, της προσπάθειας να αποκομίσει κάποιος μικροκομματικό όφελος αλλά υπήρξε ευρεία συναίνεση στη βασική τοποθέτηση».

Ads

Υπενθυμίζεται, πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει την απόφαση για τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων, ξεκινώντας από το Ιόνιο, η ΝΔ τότε έκανε λόγο για «πρωτοφανή επιπολαιότητα η οποία χωρίζει τη χώρα στη μέση», καταγγέλλοντας την εν λόγω απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος ως τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, δήλωνε ότι «έδωσαν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή της θέση ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας, διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερική μας πολιτικής».

Επίσης, ο τότε τομεάρχης Άμυνας Ο Β. Κικίλιας δήλωνε ότι «δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή γεγονότα και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας», ενώ ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης έλεγε πως είναι «μεγάλη ζημιά που ξεχώρισε το Ιόνιο από το Αιγαίο».

Παρόμοια κριτική είχε ασκήσει και το ΚΙΝΑΛ, μέσω του Ευ. Βενιζέλου.

«Θέλουμε να χαιρετίσουμε την προσχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε λοιδορήσει όταν την είχαμε ανακοινώσει», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος ζητώντας παράλληλα, να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Ν. Δένδιας προσπάθησε να δικαιολογήσει την αλλαγή πλεύσης της ΝΔ, λέγοντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία, ότι πρώτα πρέπει να καθορίζονται οι ΑΟΖ και έπειτα οι επεκτάσεις χωρικών υδάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η εξήγηση αυτή δεν είναι πειστική, αφενός γιατί άλλη ήταν η κριτική της ΝΔ και αφετέρου γιατί το λογικά πρότερο και το εθνικά συμφερότερο θα ήταν να προηγηθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, ούτως ώστε και ο υπολογισμός της Αποκλειστικής Ζώνης να ξεκινήσει από τις ευθείες γραμμές βάσης και το κλείσιμο κόλπων που θα είχε προηγηθεί.

Παράλληλα, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στη μη επέκταση των χωρικών υδάτων Νότια και Ανατολικά της Κρήτης έκανε λόγο για έλλειψη μακροπρόθεσμων στόχων από πλευράς της κυβέρνησης. «Γιατί δεν έρχεται τώρα; Δεν είναι ζήτημα ελλιπούς τεχνικής προετοιμασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης», σημείωσε από την πλευρά του το ΚΚΕ το οποίο διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής προσθέτοντας ότι «η κυβερνητική απόφαση για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους, προβλήθηκε με υπερβολή από την κυβέρνηση με αιχμή τα περί αύξησης της ελληνικής επικράτειας. Οι πανηγυρισμοί είναι αβάσιμοι».