Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής  το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου δημιουργήθηκε ένταση, όταν μιλώντας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ξεκάθαρα θιασώτης ενός μεγάλου κράτους.

Ads

 
«Φέρατε ένα νομοσχέδιο ως υπάλληλος της τρόικας, ψάχνοντας να βρείτε στα τυφλά ανθρώπους στο Δημόσιο για να απολύσετε. Αυτά δεν λέγονται μεταρρυθμίσεις, αλλά διάλυση του κράτους», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Η μεταρρυθμιστική πνοή χρειάζεται αξίες, αρχές και πολιτικές. Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που να λέει ‘παίρνουμε ένα δρεπάνι και κόβουμε 14.000 ανθρώπους τον χρόνο’, και μετά ψάχνουμε να τους βρούμε στους δημόσιους φορείς», πρόσθεσε, απαντώντας στις κατηγορίες του Κ. Μητσοτάκη ότι η Αριστερά στηρίζει όσους παρανόμησαν για να προσληφθούν στο Δημόσιο.

«Μας κατηγορεί ο υπουργός πως δεν θέλουμε τον επανέλεγχο, γιατί επιθυμούμε την ατιμωρησία. Το κράτος αυτό, όμως, δεν είναι δημιούργημα της Αριστεράς», υπογράμμισε ο Π. Λαφαζάνης.

Ads

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως απέναντι στους ανέργους που έχουν αποκλειστεί από το Δημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει, για ποιον λόγο υπερασπίζεται εκείνους που έχουν προσληφθεί μέσα από αθέμιτες διαδικασίες. Όσον αφορά την αξιολόγηση με προκαθορισμένα ποσοστά βαθμολόγησης, ανέφερε πως το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε σχολεία, ιδίως στις ΗΠΑ, που «δεν θεωρούν φυσιολογικό σε μια τάξη, να παίρνουν όλοι άριστα».

Από τους ΑΝ.ΕΛ, ο Νότης Μαριάς ανέφερε πως «σύμφωνα με μελέτη που έχει καταθέσει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) η μέθοδος αυτή θεωρείται αναποτελεσματική και ξεπερασμένη. Το 95% των επιχειρήσεων υψηλής αποδόσεως, δεν χρησιμοποιεί πλέον τη μέθοδο αυτή». Επίσης, εστίασε  στην τροπολογία που έχει εντάξει στο νομοσχέδιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα απολύσεων ή τακτοποιήσεων υπαλλήλων που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα το 2013, ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο, χαρακτηρίζοντάς την «εργαλείο πίεσης των δημοσίων υπαλλήλων για να σας στηρίξουν στις εκλογές».

 «Τώρα δεν σας νοιάζει να έχετε τους δικούς σας στη δημόσια διοίκηση. Τους θέλετε πειθαρχικούς. Αν είναι και κομμουνιστής και ράβει το στόμα του, ακόμα καλύτερα, γιατί λες πως έχεις και κομμουνιστή στο Δημόσιο», σχολίασε αργότερα η επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.«Η αξιολόγηση βοηθά ανάλογα με τον στόχο. Γιατί να κάνουμε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όταν τα παιδιά μας βγαίνουν αγράμματα απ’ το σχολείο. Κι αυτό δεν είναι ατομική ευθύνη του εκπαιδευτικού, αλλά ενός ολόκληρου συστήματος», πρόσθεσε. Τέλος, επεσήμανε ότι «η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν έχει σχέση με το Μνημόνιο», αλλά με τη στρατηγική επιλογή να δοθούν προσοδοφόροι τομείς του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

«Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όποιος προβάλλει ενστάσεις στο νομοσχέδιο, ουσιαστικά αποδέχεται τη φαυλοκρατία. Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει…» σχολίασε για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. «Συγκριτική αξιολόγηση σαν αυτή που εισάγεται σήμερα, δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης», συμπλήρωσε και παρατήρησε πως «αν υπήρχε ουσιαστική αξιολόγηση, η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρώπινου Δυναμικού που καταργείται σήμερα, θα έπαιρνε βαθμολογία πάνω από 7».

Η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα εξέφρασε τη διαφωνία της σχετικά με την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, το νέο σύστημα αξιολόγησης, όσο και τον επανέλεγχο των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων, για τον οποίον παρατήρησε πως «δεν μπορεί για λόγους ασφάλειας, δικαίου και εμπιστοσύνης στις συναλλαγές, να ανακαλέσουμε διοικητικές πράξεις πρόσληψης μετά την παρέλευση ενός τόσο μεγάλου διαστήματος, ιδίως δε όταν δεν υπάρχει δόλος από την πλευρά του υπαλλήλου».

Ενάντια στην κατάργηση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας Μεσολογγίου τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας κινήσεις της Ακαδημίας για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της διένεξης με την ΠΓΔΜ.
 
Τέλος, ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον βουλευτής της νεοναζιστικής οργάνωσης, ο Αλ Τσίπρας συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, τον οποίο ο Κασιδιάρης χαρακτήρισε ως «τον εκπρόσωπο του σιωνιστικού λόμπι Ντέιβιντ Χάρις». Όπως ισχυρίστηκε, «έλαβε πολύ συγκεκριμένες εντολές- και γι’ αυτό δεν λέει τίποτε η Αριστερά για την πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης σε βάρος της Χρυσής Αυγής».