Με τις ψήφους όλων των κομμάτων εκτός της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων που ψήφισε παρών εγκρίθηκε η τροπολογία της κυβέρνησης για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε off shore εταιρείες.

Ads

Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα. Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί Σύμφωνο Συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.

Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος. Με τη νέα διάταξη τίθεται αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα. Η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από
10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Η τροπολογία εγκρίθηκε με 190 βουλευτές να ψηφίζουν «ναι» σε 197 παρόντες (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων). Οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων ψήφισαν παρών.

Η Νέα Δημοκρατία που είχε καταγγείλει ως σκανδαλώδη την προηγούμενη διάταξη για τις off shore, σήμερα αποχώρησε από τη συζήτηση και δεν ψήφισε την καθολική απαγόρευση. «Η ΝΔ μας καλούσε δυο 24ωρα να έρθουμε στη Βουλή και όταν αποφασίσαμε να έρθουμε, το βάλανε στα πόδια»  δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «δεν είναι δικά μας τα στελέχη στις λίστες και στα Panama Papers». «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ο πολιτικός του λόγος είναι βασισμένος στα πρωτοσέλιδα του κίτρινου Τύπου και του Τύπου της διαπλοκής», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Το σχόλιο της ΝΔ

«Τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ εκφώνησε ο κ. Τσίπρας» σχολιάζει η Ν.Δ. αναφορικά με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Βουλή στην τροπολογία για τις offshore και προσθέτει ότι το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα απεβίωσε «με την διάταξη – πλυντήριο στην υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ». «Δόλια έφεραν και συνειδητά ψήφισαν διάταξη που επέτρεπε σε Υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες, είτε να αθωωθούν οριστικά για τυχόν παράνομη συμμετοχή τους».

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κάτω από την γενική κατακραυγή, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ψηφίζοντας σήμερα το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχαν ψηφίσει πριν από λίγες μόνο μέρες. Ψηφίζοντας μια τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη». Καταλήγοντας θέτει το ερώτημα: «Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα; Μία είναι η αλήθεια: Πιάστηκαν με την offshore… στην πλάτη. Είναι έκθετοι. Τους έχουν πια καταλάβει όλοι. Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε».