Υπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και όχι της ύπαρξης σχετικού νομοθετήματος τάχθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με το υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

Ads

«Δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού η διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού», σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με τις θέσεις των εμπόρων για ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό μεταξύ των κοινωνικών εταίρων

Πάντως, πρόσθεσε ότι η ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος θα έστελνε μεν ένα πολιτικό μήνυμα, ωστόσο, όπως είπε, στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί. «Υπάρχουν περιπτώσεις που και σήμερα που ο κατώτατος μισθός για τους νέους έως 24 ετών δεν καταβάλλεται». «Ελεύθερα οι εργαζόμενοι και εργοδότες να συνάπτουν συμβάσεις», επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε εξαγγείλει ότι εφόσον το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, θα επαναφέρει με νομοθετική ρύθμιση  τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Ads

Η συνάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον Νίκο Δένδια πραγματοποιήθηκε με αφορμή την μεταφορά κονδυλίων ύψους 680 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ για την εκπαίδευση των εργαζομένων.

Δένδιας: Συνολικό νομικό πλαίσιο για τα συμπτώματα της κρίσης

«Θέση της κυβέρνησης είναι δημιουργηθεί ένα συνολικό νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κρίσης, με την αντιμετώπιση των ‘κόκκινων’ δανείων και με το νέο πτωχευτικό δίκαιο επιχειρήσεων και ιδιωτών. Δεν καταργείται τίποτα, αλλά και όπου δημιουργούνται νησίδες που δεν προστατεύονται ομάδες πολιτών θα επέμβουμε», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή κατάργηση του νόμου Κατσέλη.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία λογική κατάργησης ή επικύρωσης νομοθετημάτων που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση στο φαινόμενο. Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι ο Έλληνας πολίτης που υπήρξε θύμα της κρίσης χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος πρέπει να προστατευθεί. Εάν υπάρξουν νησίδες που μένουν ακάλυπτες θα καθίσουμε και θα το συζητήσουμε».

Όπως είπε ο ίδιος, η προσέγγιση της κυβέρνησης στα θέματα αυτά, δεν είναι η κατάργηση ή μη κατάργηση νόμων και διατάξεων.