Υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας και της απευθείας εκλογής του από το λαό τάχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου κατά την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, στα Καμένα Βούρλα.

Ads

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει λιγότερο πρωθυπουργικοκεντρικό, υποστήριξε, καθώς όπως ανέφερε «συστήματα όπου υπάρχει ισχυρός θεσμικός πόλος, ικανός να ελέγξει την εκλεγμένη κυβέρνηση λειτουργούν καλύτερα». «Αυτός ο πολιτικός πόλος πρέπει να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να έχει πραγματικές αρμοδιότητες και οφείλει να έχει ισχυρότερη πολιτική νομιμοποίηση η οποία προέρχεται από την εκλογή του από τον λαό», τόνισε.

«Κάποιοι θεωρούν ότι έτσι όμως αλλάζει το πολίτευμα και γίνεται προεδρική δημοκρατία. Βρίσκω αυτή την άποψη λανθασμένη. Είναι διαφορετικό πράγμα να προσδίδεις επιτέλους κρίσιμες αρμοδιότητες στον πρώτο τη τάξει πολιτικό άρχοντα της χώρας, ώστε να δημιουργείς ισορροπίες στο πολιτικό οικοσύστημα μιας χώρας και άλλο να τον καθιστάς κυρίαρχο του πολιτικού συστήματος», πρόσθεσε.

Επιπλέον υποστήριξε πως θα πρέπει να θεσμοθετηθεί «υποχρεωτική» τετραετής θητεία της εκάστοτε κυβέρνησης, ενώ πρότεινε και αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης ευθύνης υπουργών ώστε να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πολίτες, αλλαγές στις διατάξεις περί βουλευτικής ασυλίας ώστε η Βουλή να γνωμοδοτεί μόνο για δραστηριότητες που αφορούν στα καθήκοντά τους, αλλά και βελτιώσεις στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων με στόχο τη διαφάνεια. Όπως είπε η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι «κορυφαία πράξη του αναγκαίου θεσμικού εκσυγχρονισμού» της χώρας. Το Σύνταγμα πρέπει να αυτονομεί το κράτος από την κομματική εκάστοτε κυβέρνηση.

Ads