Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφασίσει αν σέβεται ή όχι το διεθνές Δίκαιο απηύθυνε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου, με αφορμή τη συνεχιζόμενη πολεμική ρητορική της Άγκυρας, αυτήν τη φορά αναφορικά με το καθεστώς των Ιμίων.

Ads

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος», είπε ο κ. Ευθυμίου, κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην αντίδραση της Αθήνας για την αναφορά του αρμόδιου υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «η στάση της Τουρκίας για την κυριαρχία της επί των Ιμίων είναι γνωστή διεθνώς από το 1996» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Ακόμη ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά δεν αντιλαμβάνεται γιατί η Ελλάδα το ερμηνεύει αυτό σαν να γίνεται πρώτη φορά γνωστή η θέση της.

Απαντώντας του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι «το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923, την ιταλο-τουρκική συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη συνθήκη των Παρισίων του 1947, που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων».

Ads

«H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν σέβεται ή όχι το διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε αν αντιλαμβάνεται ότι το διεθνές δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», πρόσθεσε.