«Η Νέα Δημοκρατία παριστάνει ως να αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία διατυπώνει τους ανιστόρητους ισχυρισμούς της για τα Ίμια από το 1995. Ως να μην κατανοεί ότι οι συνθήκες απαιτούν να σταθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα με σοβαρότητα στο ύψος των περιστάσεων» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σε απάντηση της δήλωσης του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί κυριαρχίας των Ιμίων.

Ads

«Η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας κινδυνεύει να αποδειχθεί, ανάμεσα στα άλλα, ως μη σοβαρή και ως ανιστόρητη. Όμως, η εξωτερική πολιτική απαιτεί γνώση, σοβαρότητα και τήρηση αρχείων» συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία και τόνισε πως η δήλωση αυτή προσβάλλει κάθε έννοια σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε επίσης ότι «και η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση «να μην μείνει και πάλι αμήχανη, για να μην γίνει και μοιραία για τα εθνικά συμφέροντα», αναφέροντας ότι «οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται».

Ads