Αίσθηση προκαλεί η είδηση της υποκλοπής προσωπικών στοιχείων 9 εκατομμυρίων φορολογουμένων από υπάλληλο ιδιωτικής εταιρίας.

Ads

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας, μετά από επίσημη ανακοίνωση της υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που γίνονται γνωστά, ο 35χρονος Έλληνας κατείχε ψηφιακά αρχεία προσωπικών δεδομένων για περισσότερους από εννέα εκατ. πολίτες, δηλαδή για σχεδόν όλους τους κατοίκους της χώρας.
 
Πηγές από την Αστυνομίας επισημαίνουν πως ο 35χρονος, ο οποίος ήταν υπάλληλος εταιρείας κατόρθωσε να μπει στο σύστημα ασφαλείας του υπουργείου Οικονομικών, εκμεταλλευόμενοι κενό στην ασφάλεια των συστημάτων και έτσι υπέκλεψε άκρως σημαντικά φορολογικά στοιχεία πολιτών.
 
Σύμφωνα με άλλες πηγές η εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο 35χρονος φέρεται να έχει σχέση με το υπουργείο Οικονομικών, αυτό όμως δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα.
 
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι τι έκανε όλα αυτά τα δεδομένα ο υπάλληλος. Απ’ ότι φαίνεται – εικάζεται ότι τα πούλαγε σε συγκεκριμένους αγοραστές. Φέρεται να πουλούσε τα εν λόγω στοιχεία σε εταιρείες, για να διαθέτει πελατολόγιο.
 
Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από σχετική καταγγελία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, την οποία αρχικά ειδοποίησε ένας πολίτης που διαπίστωσε πρόβλημα σε λογαριασμούς του.
 
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι τα αρχεία τα έλαβε από οικείο του πρόσωπο. Να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα φορολογικά στοιχεία έχει πρόσβαση το Υπ. Οικονομικών.