Μπήκαν σήμερα οι υπογραφές της συμφωνίας με τη γερμανική κρατική επενδυτικής τράπεζα KfW για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Επενδυτικού με 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, «με τα 100 εκατ. ευρώ της συμφωνίας αυτής (σ.σ. από μέρους της KfW) και αλλά 100 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει σε πρώτη φάση το ελληνικό δημόσιο, μπαίνει σε λειτουργία το πρώτο από τα τρία επιμέρους υπό-ταμεία που θα βρίσκονται υπό την ενιαία ομπρέλα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Αυτό για τη δανειοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Ads

Τις σχετικές υπογραφές έβαλαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας Κρίστιαν Φούνκε.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, η σύσταση του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ως νομικού προσώπου, θα έχει υλοποιηθεί το επόμενο 20ήμερο και θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους. Το Δημόσιο θα εισφέρει 100 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.  Επίσης, θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη σε ΜΜΕ συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Επιπλέον, θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής που δεν καλύπτονται απευθείας από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ads

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με το Ίδρυμα Ωνάση που προβλέπει τη συμμετοχή του με κεφάλαια έως 30 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη:

  • Kεφάλαια από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα Διαρθρωτικά ταμεία
  • Αμεσες χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).
  • Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα