Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καλεί την Ελλάδα να ελέγξει το «πλήρες χάος» στα νησιά, όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες, αλλά και τις χώρες της ΕΕ «να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα, όπου 50.000 πρόσφυγες έφθασαν μόνο τον Ιούλιο».

Ads

Όπως δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Αρμοστείας για την Ευρώπη, ο οποίος επισκέφτηκε τη Λέσβο, την Κω και τη Χίο, «σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη».

«Στα νησιά επικρατεί πλήρες χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα», τόνισε και πρόσθεσε: οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση, ουδέποτε έχω δει τέτοια κατάσταση».

Εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού για την κατάσταση «στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες».

Ads

Ο Κοστέλ εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ελλάδα να επιδεινωθεί ή να αποτελέσει αντικείμενο «εκμετάλλευσης» για πολιτικούς σκοπούς. «Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν άλλα Καλαί αλλού στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ανησυχητικά τα στοιχεία της Frontex

Περισσότερες από 50.000 είναι οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα κατά το μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Frontex, που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσσα Μπερτό, έκανε λόγο για «νούμερο-ρεκόρ» που ξεπερνάει τον αριθμό των εισροών στην Ελλάδα για ολόκληρο το 2014. Επιπλέον, η Νατάσσα Μπερτό ενημέρωσε πως για την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από την Επιτροπή για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών περισσότερα από 320 εκατομμύρια ευρώ (260 εκατ. από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης–AMIF και 166 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-ISF).

Όπως ανέφερε η ίδια, η πρώτη εκταμίευση ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία θα ανέρχεται περίπου στο 3% του συνολικού ποσού που είναι διαθέσιμο από το AMIF μπορεί να γίνει εφικτή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, μόλις εγκριθεί από το εν λόγω Ταμείο το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνάντηση που έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για το θέμα, λέγοντας ότι στόχος είναι να διοριστεί από την κυβέρνηση τις επόμενες μέρες ένα αρμόδιο όργανο διαχείρισης των κεφαλαίων.