Σε 8,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται η «μαύρη τρύπα» στον ΟΚΑΝΑ, με την υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρή να κάνει λόγο για αδιάθετα ποσά που έχουν εξαφανιστεί από τα ταμεία, ενώ καταγγέλλει και χορήγηση φαρμάκων με μη ενδεδειγμένο τρόπο σε τοξικομανείς. Η υπόθεση την Τετάρτη θα πάει στον εισαγγελέα, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός. «Δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες» στον ΟΚΑΝΑ απαντάει η πρόεδρος του Οργανισμού, Μένη Μαλλιώρη.

 
Σε συνέντευξη Τύπου η Ζέτα Μακρή δήλωσε πως έχει ζητήσει παραστατικά για τη διάθεση των 3,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτά δεν της δόθηκαν από τη διοίκηση του Οργανισμού, όπως επίσης δεν δόθηκαν και οι σχετικές εξηγήσεις. Σχετικά με τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ η υφυπουργός ανέφερε πως πρόκειται για χρήματα που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ με στόχο τη δημιουργία κέντρων πρόληψης και την πρόσληψη προσωπικού για στελέχωσή τους.
 
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε συνάψει σύμβαση 20 εκατ. ευρώ με τον ΟΚΑΝΑ. Από αυτά έδωσε την πρώτη δόση των 10 εκατ. και όταν ζήτησε απολογισμό για τα χρήματα αυτά, ο ΟΚΑΝΑ έδωσε παραστατικά μόνο για τα 5 εκατ.» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταγγείλει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη σύμβαση.
 
Επιπλέον η υφυπουργός εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, της οποίας την παραίτηση ζήτησε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Η Ζέτα Μακρή κατηγόρησε προσωπικά την Μένη Μαλλιώρη για χορήγηση υποκατάστατου σε τοξικομανείς με μη ενδεδειγμένο τρόπο. «Ενώ το υποκατάστατο έπρεπε να λαμβάνεται υπογλωσσίως, οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ συμβούλευαν τους τοξικομανείς να το μασάνε για να λειτουργεί πιο γρήγορα» είπε και εξήγησε ότι αυτό συνέβαινε για να μην υπάρχουν μεγάλες αναμονές στα κέντρα του ΟΚΑΝΑ.
 

 

Μαλλιώρη: Δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες

Ads

Από την πλευρά της η Μένη Μαλλιώρη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για να απαντήσει στις κατηγορίες, αρνήθηκε πως υπάρχει «μαύρη τύπα» στον ΟΚΑΝΑ, σημειώνοντας πως τα παραστατικά απλά δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη από όλα τα κέντρα πρόληψης. Όπως είπε ήρθαν μέσα σε κούτες και έπρεπε να διαχωριστούν ενώ αναμένονται τα παραστατικά από ακόμη 76 κέντρα. Ο απολογισμός, σε βάθος τεσσάρων ετών, είναι σε εξέλιξη και για αυτό δεν έχουν δοθεί ακόμη όλα τα παραστατικά στο υπουργείο, σημείωσε. «Οι φωτοτυπίες με τα στοιχεία για ένα μόνο κέντρο στοίχισαν 600 ευρώ», πρόσθεσε θέλοντας να δείξει τον όγκο των στοιχείων που ελέγχονται.

«Καμία μαύρη τρύπα δεν υπάρχει. Χαίρομαι πάρα πολύ που η υφυπουργός  μιλάει για ελέγχους, αλλά πριν αυτοί ολοκληρωθούν, δεν είναι καλό να μιλάμε και να στιγματίζουμε έναν οργανισμό. Έχω κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε. «Οι πόρτες του ΟΚΑΝΑ είναι ανοιχτές για οποιονδήποτε έλεγχο», ανέφερε και σημείωσε πως η ίδια έχει κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. 
 
Σχετικά με την κατηγορία για χορήγηση συγκεκριμένου γενόσημου φαρμάκου που χορηγούσε ο ΟΚΑΝΑ, η Μένη Μαλλιώρη με παρέμβασή της στον Σκάι, κατήγγειλε ότι η υφυπουργός Υγείας τής έδωσε εγγράφως εντολή για απευθείας ανάθεση φαρμακευτικού προϊόντος. «Από τον Αύγουστο βγήκε δεύτερο γενόσημο στην Ελλάδα, και έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Παρενέβη η κ. Μακρή ζητώντας μου εγγράφως να συνεχίζω την προμήθεια από την εταιρεία που προμηθευόμουν το σκεύασμα από το 2008 μονοπωλιακά. Ο υπουργός (σ.σ Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης) μου είπε ότι καλώς κάνω και κάνω διαγωνισμό» δήλωσε.