Θέματα εθνικής ταυτότητας έθεσε, μετά τη συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, ανεβάζοντας τους τόνους στις διαπραγματεύσεις. 

Ads

«Τον εικοστό πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση», δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς

«Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά.  Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει σεβαστή η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών θα τον βρούμε. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τον βρούμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι η λύση, που είναι πιθανή, είναι απαραίτητη. Υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών αλλά είμαι αισιόδοξος».

Ads

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένονται τα συνολικά αποτελέσματα των επαφών του ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που έχει σήμερα στα Σκόπια. Από το πρωί έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, πριν από λίγο και στη συνέχεια με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η διάσταση παραμένει στους κόλπους της σκοπιανής κυβέρνησης εάν η όποια συμφωνία πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα, όπως προκρίνει ο πρωθυπουργός Ζάεφ.