Απάντηση σε δημοσιεύματα που αναφέρουν πως οι δύο κατηγορούμενοι για τη ληστεία μετά φόνου στην Ύδρα αποφυλακίστηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζοντας πως πρόκειται για μυθεύματα. Σημειώνεται πως την εν λόγω κατηγορία εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ισχυριζόμενος πως «ο νόμος Παρασκευόπουλου έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου να αποφυλακιστούν».

Ads

Απαντώντας το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως προς αποφυγήν δημιουργίας σύγχυσης εξαιτίας πρόσφατων δημοσιευμάτων, με «μυθεύματα» τα οποία αναφέρουν ότι δύο κατηγορούμενοι για τη ληστεία μετά φόνου στην Ύδρα είχαν εκμεταλλευτεί τον πρόσφατο νόμο 4322/2015 για να αποφυλακιστούν, σημειώνονται τα εξής:

«Στην πραγματικότητα έγινε χρήση ισχυουσών διατάξεων απόλυσης υπό όρο, που αποτελούν επιβιώσεις ή επαναλήψεις παλαιότερων ρυθμίσεων χωρίς αλλαγές. Αντίθετα το παραπάνω πρόσφατο νομοθέτημα για τις ποινές προέβλεψε διαβαθμισμένη σύντμηση χρόνου απόλυσης υπό όρο κρατουμένων, εφόσον αυτοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή πιστοποιημένη αναπηρία, πράγμα που δεν συνέτρεχε στην περίπτωση της Ύδρας».

«Υπενθυμίζεται πάντως το αυτονόητο, ότι για όλες τις πρόσκαιρες ποινές εγκλεισμού φθάνει κάποτε η ώρα της απόλυσης και ότι μια επιμήκυνση του χρόνου κράτησης συνήθως δεν μειώνει τα ποσοστά υποτροπής στο έγκλημα. Ίσα ίσα καθιστά την κοινωνική επανένταξη δυσκολότερη και επομένως τη δευτερογενή εγκληματικότητα πιθανότερη», καταλήγει η ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης.

Ads

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός και υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου είχε δηλώσει πως  «ο νόμος Παρασκευόπουλου έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου να αποφυλακιστούν».

«Η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή είχε επισημάνει τους κινδύνους αυτούς και ως εκ τούτου είχε καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν την άκουσε. Φαίνεται, όμως, ότι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το κόστος της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ μικρό μπροστά στην εξαργύρωση προεκλογικών γραμματίων σε συγκεκριμένες ομάδες κουκουλοφόρων, τρομοκρατών και εγκληματιών», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Υπό το πρόσχημα του ψευδεπίγραφου ανθρωπισμού αποφυλακίστηκαν πρόωρα καταδικασθέντες για ειδεχθή κακουργήματα χωρίς έστω την παραμικρή απόδειξη σωφρονισμού» προσθέτοντας ότι «η κοινωνία, δικαίως, αναρωτιέται αν έτσι οραματίζονται στην κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ την ορθή αντεγκληματική Πολιτική αλλά και τη σωφρονιστική λειτουργία των ποινών. Για τη Νέα Δημοκρατία προέχει η ασφάλεια των πολιτών και όχι η διευκόλυνση των εγκληματιών».

Απάντηση Παρασκευόπουλου σε Μητσοτάκη: Ο κιτρινισμός δεν θα πείσει

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, έδωσε απάντησε και στον  κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε την παραίτησή του.

«Όσοι, όπως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτουν ζητήματα πολιτικής ευθύνης, απαιτείται να το πράττουν οι ίδιοι με υπευθυνότητα, διαφορετικά υπηρετούν το λαϊκισμό και νομιμοποιούν τον κιτρινισμό. Δυστυχώς, αν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται ότι δεν έχει καν διαβάσει νόμο που θέσπισε προσφάτως η Βουλή. Αν διάβαζε το περιεχόμενό του, θα είχε διαπιστώσει ότι οι απολύσεις που σχετίζονται με το πρόσφατο έγκλημα στην Ύδρα δεν στηρίζονταν σε καινοτομίες, αλλά σε ρυθμίσεις προϋπάρχουσες και επαναλαμβανόμενες», αναφέρει ο υπουργός.

Παράλληλα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος σημειώνει: «Φαίνεται ότι κάποιο επιτελείο έχει αποφασίσει στο μέλλον να συσχετίζει όλες τις απολύσεις κρατουμένων, -ιδίως μάλιστα, αν συνδέονται με υποτροπή- με τον πρόσφατο νόμο 4322/2015, αδιαφορώντας για την αλήθεια. Ο κιτρινισμός όμως δεν θα πείσει».