Σε ύμνους υπέρ του Ευκλείδη Τσακαλώτου προχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από το βήμα του συνεδρίου του Bloomberg, αφήνοντας, ταυτόχρονα αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ads

«Είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών και ένας σκληρός διαπραγματευτής» είπε ο Σόιμπλε για τον Ευ. Τσακαλώτο, συμπληρώνοντας πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται πολύ λίγο».

Κατά τα άλλα ο Σόιμπλε δήλωσε πεπεισμένος ότι στο Eurogroup θα υπάρξει μια συμβιβαστική συμφωνία. «Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», είπε.

Η απάντηση για τις αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ότι σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη είναι εάν και κατά πόσο ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο Σόιμπλε μπορεί να δώσει θετική λύση για την Ελλάδα.

Ads

«Ο κ. Τσίπρας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσακαλώτο, δεν έχει εμπιστοσύνη στο κατά πόσο ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε θα δώσει θετική λύση για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει κάνει όσα όφειλε, είναι η σειρά των δανειστών να πράξουν όσα οφείλουν ώστε η Ελλάδα να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε» ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει – και το έχει αποδείξει – ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και πως αν πληρωθούν ορισμένα κριτήρια, εκείνα που έθεσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να μην αποδεχτεί μια λύση.