Έπεσε μια θέση η χώρα μας στην κατάταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά τους ελέγχους των επιβατών από αεροπορικές πτήσεις.

Ads

Όπως ανακοίνωσε το κυπριακό Υπουργείο Υγείας, η Ελλάδα από τις 6 Αυγούστου θα υποβιβαστεί στην ταξιδιωτική κατηγορία Β, από την κατηγορία Α που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η παραπάνω απόφαση ελήφθη έπειτα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες από ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Κύπρο από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης ανακοινώθηκε πως για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, πέραν από τους αυξημένους ελέγχους που διενεργούνται σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνονται από σήμερα μέχρι και τις 6 Αυγούστου οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως σήμερα (Κυριακή) η Κύπρος ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα, αρκετά από τα οποία έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα:

Ads
  • 1 κρούσμα προέρχεται από δειγματοληπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο Λάρνακας σε πτήση από την Αθήνα χθες, 1/8.
  • 3 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν έπειτα από δειγματοληπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο Λάρνακας από πτήση της Θεσσαλονίκης στις 31/7. Το ένα άτομο ήρθε από Γερμανία μέσω Θεσσαλονίκης. Και τα 3 άτομα είναι άσχετα μεταξύ τους.
  • 1 περιστατικό προήλθε από δειγματοληπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο της Πάφου από τη Μύκονο στις 1/8.
  • 1 από δειγματοληπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο Λάρνακας από πτήση από Ζυρίχη, σήμερα.
  • 2 από ιδιωτική πρωτοβουλία.
  • 1 από στενή επαφή άλλου κρούσματος.
  • 1 έγκυος με παραπομπή από τον γυναικολόγο της στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας πριν από τον τοκετό.
  • 1 κρούσμα έπειτα από συμπτώματα.

Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες

Σημειώνεται πως οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό, όπως ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της Κατηγορίας Β.

Τέλος, απαιτείται από όλους τους επιβάτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.