Σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια μαθητών και τη διασπορά του κοροναϊού αλλά και σοβαρές ευθύνες του υπουργείο Παιδείας, προκύπτουν από την αποκάλυψη της υπόθεσης του μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου στην πόλη της Ξάνθης που ξεκινά τη σχολική χρονιά με 35 και 40 μαθητές σε μία τάξη!

Ads

Το ζήτημα έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και της ΟΛΜΕ που χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Το σχολείο είχε ήδη κτιριακό πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια και το 2017 είχε αποσυμφορηθεί με τη δημιουργία επιπλέον αιθουσών σε παρακείμενο οικόπεδο. Καθώς είναι το μοναδικό μειονοτικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπάρχει μεγάλη πίεση για νέες εγγραφές αλλά τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των μαθητών διατηρήθηκε στους 500. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατηγορείται ότι από την περασμένη σχολική χρονιά 2019-2020 άφησε ανεξέλεγκτη την κατάσταση και τις εγγραφές, με αποτέλεσμα η δύναμη να έχει πλέον εκτοξευτεί στους 800 μαθητές την τρέχουσα χρονιά!

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν τμήματα των 35 και 40 ατόμων σε πολύ άσχημες συνθήκες, όπως σε κοντέινερ και υπόγεια. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα  για την ίδια την ασφάλεια των μαθητών αλλά σε συνθήκες πανδημίας το σχολείο αποτελεί υγειονομική βόμβα, όπως καταγγέλλουν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες. 

Παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ για την κατάσταση

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός θα βρεθεί στην Ξάνθη και θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου ενώ σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σημειώνεται: «Κύριος παράγοντας αποσταθεροποίησης της νομιμότητας στην περιοχή είναι το Μειονοτικό Σχολείο της Ξάνθης που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και προχωρά σε αυθαίρετες ενέργειες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μαθητών, γονέων και εργαζόμενων και ταυτόχρονα θίγουν στοιχειώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Σύμφωνα με όσα ήδη γνωρίζουμε 30-40 μαθητές στοιβάζονται ανά τάξη σε αδήλωτα και ακατάλληλα κτίρια και αίθουσες με αποτέλεσμα το σχολείο να αποτελεί, εν μέσω επέλασης κορωνοϊού, υγειονομική βόμβα». 

Ads

Ειδικό καθεστώς και «ειδικές σχέσεις»

Το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο είναι ένα σχολείο ειδικού καθεστώτος καθώς το ελληνόφωνο πρόγραμμα ανήκει στο υπουργείο Παιδείας και απασχολεί καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης ενώ το τουρκόφωνο πρόγραμμα χειρίζεται η διεύθυνση του σχολείου που λειτουργεί κάτω από ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς που αναφέρεται στη μειονότητα. 

Το σχολείο είχε επισκεφθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με παρέμβαση του οποίου είχαν επεκταθεί το κτίριο ώστε να αποσυμφορηθεί και είχε διατηρηθεί μια ισορροπία ως προς τον αριθμό των μαθητών. Πλέον αυτή η ισορροπία έχει χαθεί με τις αθρόες εγγραφές που έχει επιτρέψει η κυβέρνηση. 

Εκπαιδευτικές πηγές αποδίδουν την ασυδοσία αυτή σε μικροπολιτική προσέγγιση της ΝΔ και ικανοποίηση όλων των «σκληρών κύκλων» της μειονότητας που επιδιώκουν την υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων στις μειονοτικές περιοχές και την ενίσχυση του μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου, που όμως δεν πληρεί στοιχειώδεις όρους ασφάλειας και ποιότητας της εκπαίδευσης. 
Τη στιγμή μάλιστα που η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικεί τμήματα των 15 ατόμων για την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών, στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχουν τάξεις των 40 ατόμων, αναφέρουν συνδικαλιστές. 

Το σχολείο που διώκει τους «γκιουλενικούς»

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο σχολείο αρνείται εδώ και χρόνια, παρότι έχει υποχρεωθεί από δικαστικές αποφάσεις, να προσλάβει μειονοτικό εκπαιδευτικό που είχε απολύσει το 2016 γιατί είχε θεωρηθεί «γκιουλενικός» την περίοδο των πρώτων εκκαθαρίσεων του καθεστώτος Ερντογάν μετά το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.