Σε 8,2 % ανήλθε η μείωση του ΑΕΠ για το 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να διαμορφώνεται σε 168,5 δισ. ευρώ έναντι 183,6 δισ. ευρώ το 2019. Το δ’ τρίμηνο πέρυσι σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,9%, ενώ σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%.

Ads

Χρήστος Σταϊκούρας: «Η ελληνική οικονομία, άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών»

«Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών. Το ποσοστό της ύφεσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις. Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως:

«Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες. Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας. Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Ads

«Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης. Συνεχίζουμε, με πίστη στην προοπτική της πατρίδας, ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, σχέδιο, σκληρή δουλειά, ψυχραιμία και δικαιοσύνη. Έτσι ώστε όλοι μαζί, κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις, να ανακάμψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη», κατέληξε, ο υπουργός Οικονομικών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, με ανάρτηση του στο twitter, τόνισε ότι: «Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η Ελληνική Οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή, από ό,τι πολλοί ανέμεναν το 2020. Μαζί με την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, διαλύουμε στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει»

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη-Σταϊκούρα για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία που αγωνιά»

«Τα σημερινά προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ για την εξαιρετικά κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020», υποστήριξαν με κοινή τους δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξανδρος Χαρίτσης, τομεάρχης ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσουν ότι: «Οι αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί και κυρίως η ανερμάτιστη «αυτοδικαίωση» των κ.κ. Μητσοτάκη και Σταϊκούρα είναι απλώς, για άλλη μια φορά, εκτός τόπου και χρόνου και προσβάλλουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, μια ολόκληρη κοινωνία που αγωνιά πλέον όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την οικονομική της επιβίωση».

«Η χώρα μας το 2020 σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά και βρέθηκε σε μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη. Το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε. Αποτέλεσμα κυρίως των επιλογών της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική. Επιβεβαιώθηκαν όσα εξαρχής τονίζαμε, ότι η μη επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η ανύπαρκτη παρέμβαση στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ανεπαρκής στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, επιδεινώνουν την κατάσταση και βαθαίνουν την κρίση», αναφέρει παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει ως εξής:

«Το θέμα όμως πια δεν είναι το 2020. Αυτό είναι πίσω μας. Το πρόβλημα αφορά το 2021. Ήδη ξεκινήσαμε από ένα πολύ κακό σημείο, ήδη βρισκόμαστε σε ένα διαρκές παρατεταμένο λοκ-ντάουν με “πανέξυπνα” κυβερνητικά μέτρα που επιδεινώνουν καθημερινά την κατάσταση και, σαν να μην έφτανε αυτό, ήδη η κυβέρνηση περιορίζει και αυτά τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη διαρκώς αναβάλλεται. Αν δεν υπάρξει επειγόντως αλλαγή της πολιτικής, η εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία θα είναι καταστροφική.

ΚΙΝΑΛ: «Πανηγυρίζει ο κ. Σταϊκούρας με έλλειμμα σχεδόν μισό δισεκατομμύριο πάνω από τον στόχο»

«Πανηγυρίζει ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζοντας ότι πήγε καλά η Ελληνική Οικονομία την ώρα που το 2020 είχε απώλεια 15 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της και ενώ ήδη από τον πρώτο μήνα του 2021 έχουμε σοβαρές αποκλίσεις του Προϋπολογισμού . Το έλλειμμα διαμορφώθηκε περίπου μισό δισεκατομμύριο πάνω από το στόχο, με τις απώλειες φορολογικών εσόδων στα 326 εκ. ευρώ», τονίζει από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής.

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζει ότι είχε επισημάνει από την έναρξη της πανδημίας πως η πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην οικονομία. «Αν είχαν υιοθετήσει τις προτάσεις μας για γενναία και στοχευμένα μέτρα ,είναι σίγουρο ότι η κατάσταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα ήταν πολύ καλύτερη», αναφέρει.

Επίσης, ζητεί εξηγήσεις από τον κ.Σταϊκούρα για τον παράδοξο, όπως επισημάνει το ΚΙΝΑΛ, ισχυρισμό του ότι η Ελλάδα το 2020 πήρε μέτρα που είναι μεγαλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ,αλλά παρόλα αυτά αντιμετωπίζει από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιτακτική είναι η αλλαγή πορείας το 2021 από την κυβέρνηση, υπογραμμίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης. Επιτέλους πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι η αλλαγή πορείας το 2021 είναι επιτακτική.

Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση μέσα και από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και απαιτεί να συζητηθεί στη βουλή, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση κωφεύει και δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα.

«Οι κλειστές επιχειρήσεις, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι σε αναστολή με μειωμένα εισοδήματα και η κοινωνία που δοκιμάζεται δεν μπορούν να περιμένουν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

Βαρουφάκης: «Ο υπουργός Οικονομικών γιορτάζει ύφεση μόνο 8%»

Τέλος, με ανάρτηση του στο twitter, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, επισήμανε πως: «Πέρσι τέτοιο καιρό η ΕΛΣΤΑΤ έλεγε ότι το ΑΕΠ του 2019 = 187,7 δις. Στη Βουλή προέβλεψα ύφεση τουλάχιστον 10%, με τάσεις προς το 15%- δηλαδή ΑΕΠ για το 2020 το πολύ 168,9 δις. Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε ΑΕΠ 165,8, ήτοι ύφεση -11,7%. Ο ΥπΟικ γιορτάζει ύφεση μόνο 8%! Το γιατί στη Βουλή».